Et bibliotek i galaksen

Randers Bibliotek åbner 13. april landets største udlånssamling med materialer om Star Wars. For mellem Sith fyrster og jediriddere, mellem kraften og kejseren gemmer sig en verden af mytologi, kamp mellem det gode og det onde. Og dermed også et enormt læringspotentiale og mulighed for at give lyst til at læse. Derfor har biblioteket skabt denne samling. Her bliver du inspireret, klogere og ungerne vil elske at læse.

Inden vi åbner udstillingen byder vi på en række oplevelser – se programmet her eller download programmet

PROGRAM

Det fedeste program

Workshops der kører fra 12-18:
X-Wing - Kom og vær med til drabelige kampe i det ydre rum i tabletop-spillet X-Wing Miniatures fra Fantasy Flight Games. To spillere tager kampen op mod hinanden i en spændende dogfight med de ikoniske skibe fra Star Wars, hvor ens evne til at udnytte sit rumskibs manøvrer, ildkraft og udrustning kommer på prøve. Kampene i sig selv er supersjove, men som prikken over i'et kan ens rumskibes-eskadriller udstyres og sammensættes på et utal af måder. Workshoppen afholdes af Esben Rasmussen.

Smykkeworkshop med​ Marie Hazra - professionel smykkedesigner og facepainter. Marie laver smykkeworkshop, hvor du kan være med til at lave dit eget Star Wars-smykke.

Workshops: Lav dit eget Star Wars-bogmærke med din yndlingsfigur, farvelægning af fotokopier, skabeloner til farvelæg og klip-og-klistre din egen tusind års falk, mal din egen planet mm.  

kl. 13.00
Afsløring af vinderne af den store Star Wars konkurrence. Læs om konkurrencen her.

Kl. 13.00 - 15.00
Du kan lave dit eget lyssværd i sammen med en Jedi-bibliotekar.

Kl. 13.30
Læring i Star Wars –  Signe Brinkmann, børnekulturformidler, fortæller om Star Wars i et læringsperspektiv. Nørrevangsskolens 5. og 6. klasser optræder med musikalske indslag fra musicalen "Nørrevang - en skole i galaksen". Elever fra 8. klasse præsenterer produkter lavet i forbindelse med et undervisningsforløb. 

Kl. 15.00
Jedi-sværdkamp. På en fjern planet i en fjern, fjern galakse mødes to jediriddere. De kæmper om posten som præst i visdommens tempel. Men hvem er god, og hvem er ond? Hvem er mesteren, og hvem vil tabe? En duel på lyssværd inspireret af den japanske kampstilart Katori Shinto Ryu.

Kl. 16.00
Åbningstale ved borgmester Torben Hansen– sløret løftes for den unikke samling. Danmarks største bibliotekssamling med Star Wars-materiale, både bøger, tegneserier, spil og meget, meget andet.

Kl. 16.00 - 16.15
Jakob Stegelmann fra 'Troldspejlet' fra DR holder en tale efter den officielle åbning.

Kl. 16.30
Kom og se de søde balletbørn fra Randers Balletskole danse Star Wars-ballet. Til tonerne af sangen ”Across the Stars” vil balletbørnene gennem dans udtrykke nogle af de store følelser, som findes i Star Wars-universet

Kl. 16.45

Eleverne fra Randers Musikskole spiller de legendariske og smukke melodier fra Star Wars. 

Kl. 17.15
Kom og se de søde balletbørn fra Randers Balletskole danse Star Wars-ballet. Til tonerne af sangen ”Across the Stars” vil balletbørnene gennem dans udtrykke nogle af de store følelser, som findes i Star Wars-universet

Kl. 19.30-20.30
Paneldiskussion mellem professor Svend Brinkmann, filmkritiker Per Juul Carlsen, Troldspejlets grundlægger Jakob Stegelmann og bibliotekar Jacob Krogsøe.

En diskussion mellem fire kulturbrugere og kritikere, som alle har skarpe holdninger til læring, kultur og samfundet omkring os. Samtalen kommer til at handle om hvordan man kan bruge populærfiktion i en sammenhæng som handler om læring, læsning, kulturformidling og folkeoplysning. Hvad giver det os, at bruge en Hollywoodfilm som udgangspunkt for børns læring – trækker det niveauet ned eller udvider det vores muligheder for at fange endnu flere børn og unge? Hvilken rolle spiller bibliotekerne i fremtidens kulturformidling og dannelse?” Mere information følger.

Det sker i Kulturhuset:
Randers Kunstmuseum – Star Wars indtager Randers Kunstmuseums kunstlaboratorium i forbindelse med ”Randers – en by i galaksen”. Her kan man gå på opdagelse i flere udstillede LEGO Star Wars modeller og så vil det være muligt for besøgende selv at give sig i kast med universet – der vil nemlig være rig mulighed for at bygge med inspiration i de udstillede modeller. Udstillingen kan opleves fra d. 13.-22. april.

Museum Østjylland – Star Wars i Randers - Jagten på det ydre rum. Ligesom i Star Wars har stjerner, planeter og drømmen om det ydre rum til alle tider fascineret mennesket. Tag de små i hånden, og jag stjerner rundt i udstillingen, og find spor efter menneskers drømme om det ydre rum.  Klarer du jagten, kan du få et Star Wars-diplom med hjem. 10-16 fredag, lørdag og søndag.

 

Glæd jer...
Der er mange datoer, som har sat sig fast i vores kollektive bevidsthed. Den 20. juli 1969 landede vi på månen. Den 26. juni 1992 vandt vi EM i fodbold, og for mange er den 25. maj 1977 mejslet ind i hukommelsen: Her fik den første Star Wars-film verdenspremiere.

Et folkebibliotek har mange opgaver. En af de vigtigste er at fremme læselyst. Vi siger ikke, at alle skal læse Star Wars-bøger. Men det er en fantastisk og unik mulighed for biblioteket at forsøge at gøre biblioteket til et Star Wars-bibliotek. Et sted, hvor man kan starte sit eventyr i læsningens fantastiske universer. Et sted, der sammen med alle vores andre tiltag kan være med til at fremme lysten til at læse, lysten til at lære. For i sin essens er fortællingerne i Star Wars evigtgyldige, kampen mellem det gode og det onde, at gå fra barn til voksen, glæden ved gode historier, en leg med teknik og meget, meget andet.

Det har allerede åbnet op for samarbejde med flere skoler i Randers. Og det kommer der meget, meget mere af i en ikke så fjern fremtid. 

Husk at følge med på Randers Biblioteks Instagram.

Insta

 

StormWorm

Randers Bibliotek - Stemannsgade 2 - 8900 Randers - Telefon: 87 10 68 00 - hovedbiblioteket@randersbib.dk