Asta Olivia Nordenhoff - "Penge på lommen"
Asta Olivia Nordenhoff - "Penge på lommen"

Asta Olivia Nordenhof nomineret til DR Romanprisen

02.09.20
Hør hende fortælle om sin roman på Randers Bibliotek 5. november 2020

Asta Olivia Nordenhof er nomineret til DR Romanprisen 2021 og du kan opleve hende på Randers Bibliotek torsdag d. 5. november kl. 19-21. Bestil her. Foredraget er arrangereret i samarbejde med FOF Randers-Mariagerfjord. 

Penge på lommen er en socialrealistisk roman, der viser, at der altid er nogen, som betaler prisen for kapitalismen. En historisk roman, der som den første af i alt syv skal fortælle om branden på færgen Scandinavian Star i 1990, som kostede 159 mennesker livet. Den fortsat uopklarede sag er et baggrundsmotiv for fortællingen om ægteparret Maggie og Kurt i 80'erne. Kurt investerer overskuddet fra sit busselskab i Vognmandsruten, der havde forbindelse til Scandinavian Star.  Maggie og Kurt kommer fra trange kår, og de beskrives levende og usentimentalt og med stor ømhed. Romanen viser på en tankevækkende måde den store rolle penge spiller i deres  relation og i deres liv i det hele taget.

Udforsker romangenren
I juryen for DR Romanprisen var alle begejstrerede for den nyskabende og kunstnerisk vellykkede roman, der i den grad har et alarmerende budskab. Vært på DR Romanprisen Diana Bach siger: ”I redaktionen bag DR Romanprisen nød vi at læse 'Penge på lommen', ikke mindst fordi den udforsker romangenrens muligheder. Den er både humoristisk og dybt alvorlig.” Diana Bach understreger, at romanen peger særdeles godt ind i nogle af de strømninger, der er i litteraturen lige nu: ” Det er en roman om kapitalismen. Og den forholder sig til, at globale tilstande har indflydelse på alle, også ud i afkrogene af vores samfund.”

Alle tre nominerede romaner rummer katastrofer
De to første nominerede til DR Romanprisen 2021 er Katalog over katastrofer af Stine Askov og Hvor lyset er af Malene Ravn. Alle tre romaner kredser på vidt forskellige måder om katastrofer og svigt og rækker bagud i tiden.

Stine Askovs 'Katalog over katastrofer' foregår, ligesom 'Penge på lommen', i 80’erne og kredser om frygten for katastrofer som atomkrig og atomkraftulykker. Malene Ravns roman 'Hvor lyset er' foregår fra 1892 til 1962 og følger kunstneren Carl Fischer fra barndommen til livet som kunstner på godt og ondt. Carl Fischer var oldefar til Malene Ravns mand.


Læs mere om DR Romanprisen og romanerne på Litteratursiden.

Oprindeligt skrevet af Lise Vandborg - Chefredaktør Litteratursiden, Litteratursiden.