Humoristiske bøger

14.01.21
I januar er der ikke altid så meget at grine af. Julens varme er afløst af den uendelig lange og mørke januar. Vi har her samlet nogle humoristiske bøger, som forhåbentlig kan udløse en latter eller et skævt smil hos dig. Hvis du trænger til at få gang i lattermusklerne kan du altid komme forbi biblioteket og spørge efter en sjov bog. Vi har humoristiske bøger for enhver smag.

”Meter i sekundet” af Stine Pilgaard

Nok en af årets mest omtalte bøger – og sjoveste, hvis du spørger os tre.

En ung kvinde flytter til Vestjylland, hvor hendes kæreste er lærer på en højskole. Hun får arbejde på den lokale avis som brevkasseskribent og forsøger at få nye venner. Hun vil det bedste, men hendes bulderbasseagtige facon gør det lidt svært at falde rigtig til. 

Med vanlig humoristisk stil skildrer Stine Pilgaard den menneskelige akavethed med præcision. Hovedpersonen skal fx lære god social adfærd af Anders Agger, og det er ganske stilfærdigt og ustyrligt morsomt.

Hvis man synes ”Meter i sekundet” er morsom, anbefaler vi også at læse Stine Pilgaards forrige roman ”Lejlighedssange”, som er i samme genre.

”Camille Clouds brevkasse” af Line Knutzon

Her er endnu en bog, hvor brevkassetemaet bliver brugt på humoristisk vis.

Hele den lille roman er skrevet i brevkasseform, med den fiktive Camille Cloud som brevkasseredaktør, der svarer på fiktive breve fra fiktive mennesker. Brevkasseredaktøren er altid selv mest i fokus, og hun bruger skamløst brevskriverne til at promovere sig selv, og er ofte meget grov. Hun minder lidt om en kvindelig version af Snobberne fra "Rytteriet", bare mere absurd.

Camille Cloud er skamløs og selvpromoverende, og bogen er fyldt med sarkasme og kommentarer til verdens tilstand – og ikke mindst en parodi på tidens kommercielle selvhjælpsguruer.

En lille sjov bog, hvis du trænger til at grine lidt af dig selv eller samfundet generelt.

”Ikke afsendt” af Lærke Winther

Vi bliver sørme i brevgenren. ”Ikke afsendt” er skuespilleren Lærke Winthers debutroman

Som titlen kan antyde, er der tale om en brevroman. Bitre 65-årige Marie skriver nemlig breve. Hun skriver til den datter, der ikke vil have noget med hende at gøre, til det barnebarn, hun ikke kender, til en veninde, til sin mand, der var så uforskammet at dø midt i det hele. Men hun skriver også skrappe klager til Føtex, PostNord, Frederiksberg Kommune og den irriterende børnefamilie ovenpå.

Nogle af brevene sender hun og andre bliver ikke afsendt. I brevene kan vi læse Maries tanker, følelser og refleksioner om forskellige mennesker og ting, som hun ønsker ændret i samfundet.

Især kommunikationen med børnefamilien i lejligheden ovenpå er virkelig morsom.

Det er en sørgmunter roman, som har humor og charme, og som er hurtigt læst.

”Luskefisefortællinger” af Jens Blendstrup

Hvis man er til skæve, absurde drengerøvsfortællinger fra barndommens land, så er Jens Blendstrup et godt bud. ” Luskefisefortællinger” foregår i Århus i 1970'erne i drenge-højde. Jens er barn med Neger Thomas, Klunke og Mumi. Om sommeren ligger de rundt omkring bag hegnene og gemmer sig for ikke at blive sparket i dåsen.

Jens Blendstrup er multikunstner, der bl.a. har skrevet digte, romaner, børnebøger, skuespil, og er forsanger i Frodegruppen 40. Han fik sit gennembrud med bogen ”Gud taler ud”, som i 2017 blev filmatiseret med Søren Malling i hovedrollen, som den excentriske far.

”Luskefisefortællinger” er ifølge forfatteren selv "falske historier fra en sand barndom". Resultatet er en overraskende, sjov og rørende fortælling om barndommens land i Århus i 1970'erne

”Næste!: en lægeroman” af Nina Lykke

Norske Nina Lykke dissekerer det beskyttede og selvoptagne hverdagsliv med en sylespids og morsom tone i denne her underholdende roman.

Den midaldrende læge Elin bor med sin mand Aksel i et intellektuelt og småborgerligt kvarter i udkanten af Oslo. Elin ligger på sofaen og drikker vin, mens Aksel står på ski, og det går egentlig meget godt, indtil Elin møder ungdomskæresten Bjørn.

Elin ender med at forlade sin mand Aksel og overnatter nu i al hemmelighed på sit kontor. Hun drikker for meget, spiser for lidt og føre lange samtaler med skelettet Tore, der i øjeblikket er hendes bedste og eneste ven. I tilbageblik følger vi Elins liv, fra hun et år tidligere mødes med ungdomskæresten Bjørn, til nu, hvor hendes liv er i frit fald.

Der er god humor i bogen om Elin og hendes livskrise. Elin er egentlig ikke synderlig sympatisk, men hun er meget menneskelig i sine tanker og handlinger. Bogens temaer vil vække genklang hos mange læsere og bogen er fyldt med karakteristika for den tid vi lever i – heriblandt mobilafhængighed og facebookstalking.

”Projekt Rosie” af Graeme Simsion

Den kejtede og noget socialt handicappede professor i genetik Don Tillman lever et kontrolleret og yderst skemalagt liv.

Han vil gerne have en kæreste, men det er ikke realistisk at han finder en kvinde i sin omgangskreds, eftersom den kun består af to mennesker, der er gift med hinanden. Så derfor søsætter han et ”Projekt kone” i form af et 16 sider langt spørgeskema med utroligt mange rigide krav.

I mellemtiden møder han den unge Rosie, som er det stikmodsatte af hvad han søger. Hun er både vild og helt uorganiseret. Don og Rosie bliver venner og han hjælper hende med "Projekt far", for Rosie leder efter sin biologiske far. Imens forsøger Don at fortsætte med "Projekt kone". Men det viser sig at være svært, for Rosie vækker følelser i Don, som han ikke vidste han besad. Ja, Dons skemalagte verden rystes voldsomt.

Rigtig god underholdning, fyldt med sjove scener og vi fornemmer som læser, hvor det bærer hen med de to. Skøn læsning.

”Hele byen ved det” af Michael Robak

Bogen handler om den fyrreårige Tommy, der på grund af sin dybe og behagelige stemme har været ansat ved radioen. Men tiderne er svære, han er blevet fyret fra radioen og kæresten er rejst. Tommy forsøger at dulme krisen med blandt at fortage sig de mest pinlige ting, og samtidig går han mere og mere i hundene.

Han tager en del hjem til sin barndoms by og hold op hvor er det sjovt at høre, når Tommy er hjemme i Fjellerup og opdateres på byen af sin mor, der ved alt, hun er nemlig byens frisør.

Og er det mon også muligt at Tommy møder sin ungdoms kærlighed igen? Ja, vi aner lys i horisonten for Tommy.

”Doppler” af Erlend Loe

Den velfungerende familiefar Doppler, vælter på sin mountainbike i skoven og mens han ligger halvt bevidstløs, beslutter han sig for at vende verden ryggen og flytter ud i skoven for at leve i pagt med naturen. Han vil lære at leve det enkle liv og gøre ingenting, ud over at skaffe sig varme og mad. Et opgør med altid at gøre det rigtige og altid skulle være så kompetent.

Det er morsomt, ironisk og en hudflettende beskrivelse af det moderne liv. Men også på sin vis både poetisk og gribende. Det er en skøn, lille lun bog.

”Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt” af Jonas Jonasson

Den 100-årige Allan Karlsson, flygter fra plejehjemmet i en lille midtsvensk by. Her er tale om en rigtig røverhistorie om den rastløse og åndsfriske svensker Allan Karlsson, der sammen med småfuskeren Julius og chaufføren Benny, på bedste roadmovie-stil, kører rundt i Sverige, med en kuffert med 50 mio., og selvfølgelig jages de af nogle kriminelle elementer.

Men samtidig er bogen også en udviklingsroman om Karlsson selv, en rejse gennem hans dramatiske liv i Sverige i hele 1900-tallet.

Det er en bog med masser af barokke situationer og skæve begivenheder, som er super underholdende.

”Papmaché-reglen” af Hella Joof

En kærlig og hjertevarm hyldest til livet og dets undertiden nagende genvordigheder. En praktisk guide som med kærlig humor kaster nyt syn på de knaster, man uvægerligt støder på gennem hverdagen.

Hvem har for eksempel ikke prøvet at sidde i et møde med et kæmpe birkes mellem tænderne, vel at mærke uden at blive gjort opmærksom på det? Eller hvad med den grimme hjemmelavede julegave man bare ved, man bliver nødt til at have stående frit fremme i stuen? Eller ægtefællen, der konsekvent smider de våde håndklæder på badeværelsesgulvet.

Hella giver os livskloge råd og spidder samtidig os alle, så man klukker undervejs i læsningen. Bogen er også velegnet til læse op af i festligt lag.