Karin Michaëlis Randers Bibliotel

Tre bøger for dig, der vil læse vores verdensberømte forfatter Karin Michaëlis

21.12.20
Karin Michaëlis, der er født og opvokset i Randers, var i verdensberømt i sin samtid. Her får du tre gode tips til at komme i gang med hendes forfatterskab.

Karin Michaëlis er født i Randers. Det er vi ret stolte af her på byens bibliotek. Her kommer vores Karin Michaëlis-ekspert, Inger Nygaard Kaads anbefalinger til at komme i gang med den spændende kvindes forfatterskab.

Alle bøger er at finde som e-bøger på eReolen.

  • Barnet. I 1902 udkom Michaëlis’ verdensgennembrud om teenagepigen Andrea, der dør i første kapitel. Derefter består bogen af Andreas dagbog og breve, som moren finder efter hendes død. Det er grum læsning, for barnet havde en indsigt i forældrenes elendige ægteskab, som de slet ikke var klar over. Bogen blev oversat til 16 sprog alene det første år.
     
  • Lillemor. Pigen Lillemor bliver mod sin vilje gift med sin mors fætter, der er tre gange så gammel som hun. Hun flyttes fra barndomshjemmet og ud på heden til sin gamle lægemand. Da hun bliver gift, forbyder hendes mor hende at komme hjem i to år, og hun må kun kontakte sin familie med ét brev pr. måned. Det er disse breve, der udgør denne skæbnesvangre og mesterlige roman.
     
  • Den farlige alder. I 1910 udgav Michaëlis denne skandalesucces om kvindens overgangsalder og seksualitet. Bogen gjorde hende til en af verdens mest berømte foredragsholdere med flere tusinde tilhørere pr. foredrag. I Den farlige alder bliver hovedpersonen Elsie skilt – hun har ganske uhørt valgt skilsmisse, og det kan hun kun, fordi hun selv har penge. Ikke alene er hun fraskilt, men hun har også lyst til sex, selv om hun er i 40’erne. Det var mere end samtiden kunne klare, men efterfølgende fik hendes indsigtsfulde beskrivelser af kvindens krop og psyke i overgangsalderen stor betydning.