bi_og_blomst
bi_og_blomst

13-årige vil tale om kærlighed, kys og kønshår

23.09.14
Let´s talk about sex

Undersøgelse viser, at næsten halvdelen af de 13-årige savner at tale om kroppen og sex
Jeg har læst en rigtig spændende undersøgelse, og den vil jeg fluks dele med jer. Den handler om, hvor svært det kan være det der med at snakke med sine forældre om sex. Der er åbenbart en del forældre, der er lidt berøringsangste over at tale om sex. Børn efterlyser, at forældrene vil tale om krop og følelser samt dele deres egne erfaringer og gerne være lidt humoristiske, så det hele ikke bliver for højtideligt og pinligt.
Undersøgelsen viser, at der faktisk er en del 13 årige, der savner en voksen at tale med, når emnet er kys og kærlighed. Der er helt op til 44 % af de unge, der ikke føler, de kan tale med nogen om de lidt svære og måske stadigvæk tabubelagte emner.  

Bøger er gode, men der skal også dialog til
På biblioteket har vi bøger, der på en nem måde beskriver, hvad der sker i overgangen fra barn til voksen. Bøgerne berører både, hvad der sker med kroppen og med psyken. Men – det er altså ikke nok at stikke barnet/den unge bogen med ordene: ”Så spørger du bare, hvis du er i tvivl om noget”.
Undersøgelsen viser nemlig, at de unge savner at snakke med en, de føler sig trygge med. Jeg ved godt, en bog kan være ganske tryg og rar, men der er ikke meget dialog i den. Undersøgelsen påpeger, at forældre skal tage udgangspunkt i barnets behov. De unge efterlyser, at forældrene bliver bedre til at lytte, og de lader være med at dømme.

Forældre må meget gerne dele ud af deres egne erfaringer
Jeg har ikke noget definitivt svar på, hvordan man bedst berører de svære emner. For nogen er det nemt at tale om, og for andre kan det være angstprovokerende og grænseoverskridende. Jeg tænker, det er vigtigt, at barnet /den unge føler, der er tryghed til at tale om de svære ting. Bøger kan bruges som en støtte i samtalen, og de kan med fordel udforskes sammen. Derved er barnet/den unge ikke alene, mens bogen læses. Bogen kan være med til at besvare spørgsmål, og du kan supplere med dine egne erfaringer.

God hjemmeside med råd til forældre med børn i alle aldre
Der er selvfølgelig forskel på, hvad du skal snakke med dit barn/unge om. På denne hjemmeside er der forskellige brochurer, der har råd og forslag til samtaleemner for  børn fra 0. – 10. klasse. Tjek den ud - og så ses vi på biblioteket, hvor du blandt andet kan låne følgende bøger.

Børnebibliotekaren blogger