digital_dannelse
digital_dannelse

4 gode råd om digital dannelse

23.09.14
Digital dannelse er god opførsel på nettet. Børn er dygtige til teknologien, men vi skal lære dem de sociale spilleregler online

Børn har en intuitiv forståelse for teknologien
De er opvokset med de teknologiske gadgets. For dem er det lige så naturligt at bruge et tastatur og en mus, som det er for os lidt ældre at bruge en blyant eller en lommeregner. De bruger meget tid på at lege og snakke med andre på nettet. At børn er så teknologiske kompetente kan medføre, at vi har en forventning om, at de klarer sig bedre uden vores indblanding. Det mener jeg er ærgeligt.
 
Børn og unge er mere it-kompetente end vi er – og dog

Det faktum, at de kan forstå og bruge teknologien, er ikke ensbetydende med, de ved, hvordan de skal opføre sig, når de spiller og er sociale med andre på nettet. Vi bør lære dem de gængse regler for god opførsel, når de er online. Selvom et barn er bedre til at cykle, end vi er, ville vi aldrig drømme om at sende barnet alene afsted på cykel i skole uden først at fortælle om reglerne for cykling.
 
Der er forskel på accepteret opførsel i den fysiske og den digitale verden
De sociale koder som børn og unge lærer i ”den virkelige verden” kan ikke bare overføres til det digitale univers. På nettet har man mulighed for at være anonym, hvilket har stor betydning for ens opførsel. Ting man aldrig ville sige til andre, der er fysisk til stede, kan pludselig nemt blive sagt på nettet. Ydermere bliver ord skrevet på eksempelvis Facebook eller Arto stående. Hvilket er anderledes end det sagte ord, der forsvinder, når det er sagt. Vi skal som forældre og fagpersoner lære børnene dette.  

4 gode råd til forældre
- Udvis åbenhed og interesse for barnets brug af nettet.
- Sæt dig ind i, hvad dit barn laver online.
- Snak om god og dårlig opførsel på nettet.
- Snak om forskel mellem tale om skrift.

Børnebibliotekaren blogger

Bettina Boddum