sjælens_apotek
sjælens_apotek

Biblioteket er sjælens apotek

23.09.14
Ovenstående er inskriptionen på indgangen til Stiftsbiblioteket i St. Gallen, Schweiz - dog på latin. Smukt er det.

Og hvorfor har jeg så lige brug for at dele den viden? Jeg kom til at tænke over inskriptionen, da jeg fandt bøger i børnebiblioteket omhandlende sundhed. Da jeg skulle finde materialer, gik jeg primært efter bøger om motion, sund mad, rygning og overvægt. Da jeg så, hvad jeg havde indsamlet, blev jeg egentlig lidt skuffet over mig selv. Jeg har næsten lige været på kursus omkring sundhed. Formålet med kurset var at pointere, at sundhed er så meget andet end motion og overvægt.

Sundhed er også velvære
Vores samfund har meget fokus på den fysiske sundhed. Vi skal dyrke motion og spise sundt. Vi skal have et sundt BMI. Rygning er no go osv osv. Alle sammen helt klart fornuftige ting. Jeg synes bare, der mangler noget. Sundhed er jo også velvære. Det at læse en bog og have en hyggestund ER sundhed. Derfor synes jeg, det er så fint at betragte biblioteket som sjælens apotek. På det ordinære apotek henter du medicin til kroppen. På biblioteket henter du medicin til sjælen.

Litteratur på recept
Det er ikke fordi, jeg totalt vil eliminere den måde, vi kendetegner sundhed på; jeg vil derimod gerne udvide begrebet. Ligesom det er blevet populært med motion på recept, kunne vi udlevere en bog på recept. Det er sundhed at være god ved sig selv, at geare lidt ned fra hverdagens mange krav og at slappe af og fordybe sig i noget lystbetonet. Det kunne jo være en bog, en film eller et spil. Vi har dem alle. :-)

Børnebibliotekaren blogger

Bettina Boddum