Bibliotekar
Bibliotekar

Børnebibliotekarens hverdag

23.09.14
Da jeg fortalte, at jeg læste til bibliotekar, var der mange spøgefugle, der undrede sig over, hvordan man kunne bruge 3½ år på at lære alfabetet at kende :-) De lidt mere alvorlige undrede sig faktisk også.

Hvad søren laver en bibliotekar? Altså – noget med at finde bøger og sætte bøger på plads. Så langt er de fleste med… men udover de aktiviteter, så møder jeg ofte tvivl om, hvad jeg egentlig laver, og hvad jeg kan bruges til.
Det vil jeg gerne fortælle om. Kort fortalt kan jeg hjælpe dig med at finde de informationer, du søger. Nogen gange kan jeg endda hjælpe dig med at finde det, du faktisk ikke vidste, du manglede.

Når et barn kommer og beder om hjælp til at finde egnede materialer, kan det være en diffus forespørgsel. Nogle gange har barnet kun en svag forestilling om ønsket emne. Jeg kan støtte ved at spørge ind og gennem fælles dialog kan jeg hjælpe barnet med at finde materialerne.
Derudover ved jeg en del om digital dannelse. Jeg ved, at børn har stor viden om teknologi. De kan ret intuitivt sætte sig ind i ny teknologi. Det er jo super godt, men vi skal passe på med at forvente, at de bare kan begå sig i det digitale univers uden hjælp fra os.
Der er jo spilleregler på nettet, som man skal lære at kende. Der er forskel på at kalde et andet barn for spade i vrede verbalt eller at skrive det på et forum på nettet, hvor det står i evig tid. Digital dannelse er et spændende emne, som jeg har beskæftiget mig en del med gennem min uddannelse. Senere kommer et blogindlæg, der går mere i dybden med dette.

Jeg ved en del om læring – specielt den uformelle. Den der udefinerbare hverdagslæring der foregår hele tiden og gennem hele livet. Vi lærer, når vi ser på andre. Vi lærer, når vi begår os i sociale rum; det være sig både de fysiske og digitale. Selvom denne form for læring er mere diffus end den formaliserede læring, så kan vi godt arbejde med den.
På børnebiblioteket gør vi meget ud af at give muligheder for at fremme uformel læring. Vi sørger for, at der er flere stole omkring pc´erne, så børnene kan lære af hinanden, mens de spiller. Vi giver dem mulighed for uplanlagte fund. Når de går ind for at hente en bog eller et spil, møder de spændende materialer, som de ikke vidste, de søgte, men som de gerne vil låne. Vi forsøger at gøre vores bibliotek spændende og indbydende, så det frister til at låne vores materialer.

... og så blogger jeg til jer :-) Skriv endelig en kommentar eller en mail, hvis der er et emne, I gerne vil have taget op

Børnebibliotekaren blogger

bb