farlige_medier
farlige_medier

De farlige medier

23.09.14
Mediepanik er ikke et nyt begreb. Nye medier er gennem tiden blevet betragtet med alt fra mild skepsis til panik

Mediepanikker gennem tiden
I dag er der stor debat om de nye medier. Om hvor potentielt farlige de er; specielt de sociale medier er i søgelyset. Det viser sig dog ret hurtigt, at det faktisk ikke er nyt at tale om mediepanik. Jeg så et indslag med medieforsker Kirsten Drotner i tv forleden, hvor hun talte om medie panikker gennem tiden. Det er ret interessant at skue bagud. Det er nemlig tydeligt, at nye medier altid er blevet set på med frygt. Det er ofte børn og unge, der er nysgerrige på de nye medier. Voksne har en større tendens til at frygte de nye medier og lovprise de gamle. Vi glemmer bare lige, at de gamle og nu anerkendte medier faktisk også har været underlagt panik.

De farlige eventyr
Det er svært at forestille sig det, men en gang blev eventyr betragtet som værende dårlige.  Eventyr, som i dag jo er en skattet litteratur, var overhovedet ikke egnede for børn, mente man. De var alt for uhyggelige.
Da tegneserierne vandt indpas, blev de kritiseret for at være ulødige og potentielt farlige. Videospil gav i starten grobund for panik. Voldelige videospil gør unge mennesker voldelige, var tesen. Generelt har panikken gået på, at børn og unge ikke kan skelne mellem fantasi og virkelighed.

Medier ophøjes gennem tiden
Jo ældre mediet er, jo mere værdifuldt er det set med kulturelle øjne. Når et nyt medie kommer frem, bliver det sidst nye medie betragtet som mere acceptabelt og uskyldigt. I dag er det nok de færreste, der mener, at tegneserier fører til vold. Det er også svært at forestille sig at sige nej til et barn, der gerne vil læse et eventyr. Selv en biograftur vil vi anbefale fremfor de sociale medier.
Det er spændende at se, hvordan vi ser på medierne om 10 år. Måske er de sociale medier ophøjede til noget kulturelt stort. Hvad mon udløser næste mediepanik?

Læs mere her

 

Børnebibliotekaren blogger