Fra Klods Hans til Karmaboy

02.05.16
Der er en lang tradition for antihelte og superhelte i dansk børnelitteratur.

Det vrimler med antihelte og superhelte i dansk børnelitteratur. Det er især drenge, der skildres som antihelte i danske børnebøger. Humor og det underspillede bliver brugt i børnelitteraturen til at skabe antiheltefiguren, som for det meste er i konflikt med de voksnes verden. Superheltefiguren er også meget populær, men er ikke nær så meget brugt i dansk børnelitteratur. Herunder har jeg udvalgt nogle forfatterskaber og bøger, hvor drenge både er antihelte og til tider ovenikøbet superhelte.

Historien om Klods Hans fra 1885 af H. C. Andersen er en typisk historie om en antihelt. En dreng, som ingen i familien regner med, og som på ingen måder kan sammelignes med de to andre kloge brødre. Klods Hans er ikke belæst, men kan noget helt andet, han kan være naturlig, intuitiv og ikke mindst oprigtig. Klods Hans er, som børn,  drevet af nysgerrighed og ser tingene som de er. Det, der tiltaler børn og vokne ved Klods Hans, er hans oprigtighed og at turde det umulige. Dette tema går igen som en rød tråd i H. C. Andersens eventyr - Den Grimme Ælling, Den Lille Havfrue, Den Tapre Tinsoldat - og man kunne blive ved.

En anden klassiker er Ole Lund Kirkegaards Gummi-Tarzan, som udkom i 1975, hvor hovedpersonen er Ivan Olsen, der er lille af alder, er slap og er ikke særlig dygtig i skolen. Ivan bliver dagligt drillet og er nederst i drengehierakiet. Hans far vil lave et ordenlig mandfolk ud af ham, men det lykkes ikke. En dag møder Ivan en heks , der giver ham mulighed for at få et ønske opfyldt. Ivan ønsker at være god til det hele, og det får han lov til, men kun for en enkelt dag. Alt bliver pludseligt vendt på hovedet; nu er det Ivan, der er den stærke og giver de store drenge buksevand. Ivan er 1970'ernes store antihelt, der for en kort stund også er en superhelt med uanede kræfter. Børn har sympati for Ivan, fordi det er en dreng, vi alle kan identificere os med. Alle drenge og mænd har drømmen om at have superkræfter og være dagens superhelt.

En ligeså populær børnebog er serien om Iqbal Farooq, som er skrevet af Manu Sareen. Bogen er allerede blevet en klassiker. Hovedpersonen er den 13-årige dreng, der bor med sin indiske familie på Nørrebro. Seriens omdrejningspunkt er Iqbal og hans skøre, rare og sjove familie, der gang på gang kommer ud i flere forskellige hæsblæsende eventyr. På trods af Iqbals indvandrerbaggrund bliver han gang på gang udråbt til en helt, der modigt forsvarer de danske værdier mod udenlandske forbrydere og gangstere. Iqbal er den moderne multikulturelle antihelt, der med barnligt overmod kæmper mod en sterotyp voksenverden.

Den nyeste bog med en dreng som antihelt og superhelt på samme tid er Karmaboy fra 2015, skrevet af børnetv-værten Jacob Riising. Bogens hovedperson er den 11-årige dreng Niller, der er rødhåret, splejset og ikke særlig populær. Niller bliver dog nød til at træde i karakter, da alle de voksne omkring ham resignerer, da Skovlunde Bytorv er truet med at blive ramt af en komet. Niller bliver til Karmaboy med underbusker og sin fars gamle Preben Elkjær-trøje som en del af sit heltekostume. Karmaboy får dog ikke superkræfter, men god karma og vilje  samt masser af gå-på-mod, og han kaster sig ud i kampen mod kometen. Niller er først og fremmest en antihelt, der med sin heltekostume viser, at man ikke behøver at være en superhelt for at gøre en forskel.