Legetøjsbil med juletræ
Højtlæsning af julebøger

Højtlæsning i juletiden

Af rmj
29.11.19
Kender du det, at der i juletiden bare ikke er overskud til at få læst i en lang kalenderbog hver dag? Dagene er jo fyldt op med juleaktiviteter! Derfor vil jeg gerne slå et slag for julebilledbøger, som kan læses op for børn fra 4 år og stadig nydes et godt stykke op i indskolingen.

Gamle kendinge

Julebilledbøger indeholder en kortere historie, som er overkommelig at få læst. Julen er en tid til at genopfriske kærligheden til gamle kendinge, som står hjemme i vores egen reol. Favoritten er ”Jul hos Peddersen” af Sven Nordqvist. Her forstuver stakkels Peddersen foden, lige da han og katten Findus er ude at fælde årets juletræ, så de slet ikke kan nå at få købt ind til julen.

En anden gammel kending er Tove Jansons novelle ”Juletræet”. Den blev i 2018 blev genfortalt i den nye bog ”Da julen kom til Mumidalen” af Alex Haridi og Cecilia Davidsson og med nye illustrationer af Filippa Widlund. Mumifamilien bliver forstyrret i deres vintersøvn og vågner op til en snedækket Mumidal, hvor der venter dem noget helt ukendt og måske farligt: julen!

Nye bekendtskaber

Julen kan også give anledning til nye bekendtskaber blandt julebøgerne. I år er der udkommet den fine bog ”Det smukkeste juletræ i verden” af den grønlandske forfatter Juaaka Lyberth. Bogen er illustreret af Maja-Lisa Kehlet og er en kalenderbog men med kun 1-2 sider til hver dag i julemåneden. Historien foregår i Uummanaq i Nordgrønland. Her bor foruden menneskene også både nisser og trolde. Nisserne er selvfølgelig vilde med julen, mens troldene hader julen og forsøger at gøre alt for at ødelægge den. Troldene tager nisserne til fange og nu må menneskedrengen Kunuk hjælpe med at befri nisserne, så det kan blive jul.

Sissel Bøe og Peter Madsen har i en årrække skrevet en billedbogsserie om de frække og nysgerrige troldeunger Paja og Pajko. Jeg vil fortælle om ”Nøkkens jul”, som er en selvstændig julehistorie om troldene. Her er juleforberedelserne i fuld gang, da far Wrisil opdager, at nogen har stjålet laksene fra nettene i åen. Ungerne sætter sig for at fange laksetyven, for det kan ikke blive ordentlig jul uden laks.

Hav en herlig julemåned og god julelæselyst!