Er læsning kedeligt?
Er læsning kedeligt?

Læselyst

10.05.17
Væk med begrebet pligtlæsning og frem med lystlæsning

I dag bliver børn præsenteret for mange forskellige medier. Der er underholdning på alle platforme. Gamle og nye medier eksisterer ved siden af hinanden.  
Der er desværre en tendens til, at bogen glider lidt ud som foretrukken medie, når barnet bliver ældre – specielt for drengene. Undersøgelser peger på, at det blandt andet kan skyldes, at børn har svært ved at finde interessante bøger. Mange børn vil gerne læse sjove eller uhyggelige bøger.

Vi har derfor valgt, at vores bøger står i kategorier som eksempelvis ”Sjove bøger”, ”Bøger for drenge/piger” og ”Uhyggelige bøger”.  Vi håber, det gør det lidt nemmere at finde de seje bøger og derved optimerer lysten til at læse. Vi har mange seriebøger, fordi vi ved, når barnet finder en rigtig god bog, så vil de gerne læse en mere af samme slags. 

Mangel på tid
En anden grund til at læsning nedprioriteres er mangel på tid. Tiden er optaget af lektier, fritidsbeskæftigelser og hjemlige pligter. Der tænker jeg, at et begreb som ”resttid” er interessant. Hvis det er svært at finde tid til at læse, må vi tænke på alternative løsninger. Der kan læses på toilettet eller i bussen på vej til skole. Der er flere små pauser i hverdagen, som kan bruges i selskab med en bog. Håbet er så, at bogen fænger så meget, at den flytter plads fra toilettet til sofaen.
Læsning er ikke bedre eller værre end andre fritidsbeskæftigelser. Læsning kan noget andet end digitale medier, der så kan noget, læsning ikke kan. De supplerer hinanden godt. Derfor kunne det være godt, om synet på læsning gik fra at være en pligt til at være en fritidsbeskæftigelse, der er prioriteret lige så højt som digitale spil.

God rollemodel
Det er vigtigt, at forældre er et godt læseforbillede. Børn lærer jo som bekendt af det, vi gør, fremfor det, vi siger. Så når du er på biblioteket med dit barn, skal du huske, at du også skal finde litteratur til dig selv. Når du hjælper dit barn med at finde egnede materialer, så er det fint, at du anbefaler noget, du selv kender og holder af. Du skal bare være forberedt på, at barnet måske ikke synes, at ”De 5 bøgerne” er helt så fede, som du husker dem. Men der er håb. Bibliotekaren kan nemlig hjælpe dig med at finde en mere tidssvarende krimi, der minder om ”De 5”. 

Her er nogle forslag til mega fede bøger til børn på mellemskoletrinet:

LasseMajas detektivbureau

Koldt Blod serien

K for Klara serien

Iqbal Farooq serien

Sjove bøger

 

Tags
Børnebibliotekaren blogger

bb