Vildtvoksende
Vildtvoksende

Ny klassisk musik for BØRN??? Ja da – gi’ det en chance!

05.07.18
Nu er der en ny mulighed for at booste musikken for de mindste.

Kristian Leth: »Det er selve musikken, der interesserer mig«

I foråret udkom albummet Vildtvoksende fantasier · Musikhistorier for børn – en samling af 13 musikstykker udvalgt af forfatter og musiker Kristian Leth. Til hvert stykke musik har Leth digtet en fortælling, som kan give nye, forunderlige indgange til musikken for både børn og voksne.
»Hør, noget magisk skal til at ske. Men vi ved ikke hvad det er.«
Sådan begynder den første af Kristian Leths 13 små fortællinger skrevet til 13 stykker musik. Den aktuelle historie knytter sig til Poul Ruders' værk ”Hviskende” fra 1983, og med nysgerrighed inviterer Leth børn og deres forældre til at lytte til musikken med udgangspunkt i hans fortællinger.

Kristian Leth har valgt tretten nyere værker fra pladeselskabet Dacapos bagkatalog, og det er der kommet udgivelsen ”Vildtvoksende fantasier” ud af. Albummet rummer musik af de danske komponister Per Nørgård, Poul Ruders, Pelle Gudmundsen-Holmgreen, Rued Langgaard og Vagn Holmboe. Om udvælgelsen af de 13 værker fortæller Kristian Leth:
»Jamen det er selve musikken, der interesserer mig. Det er hvordan den lyder, hvad den gør, hvad den undersøger. Det er jo god musik! Og den kræver øvelse at lytte på. Ligesom digte kræver øvelse at læse.«

Teksterne giver lytteren noget at lytte efter
Med udgivelsen inviterer Kristian Leth til en ny måde at lytte til ny musik. Hver fortælling, som kan læses på en tilhørende plakat, hører sammen med et særligt stykke musik, som er skabt til at vække fantasien hos nysgerrige lyttere i alle aldre. Leth bruger historierne til at åbne musikken op:
»Med teksterne har jeg forsøgt at give lytterne noget enkelt at lytte efter. Noget der ikke er svært og skal forstås, et par stikord om musikken, som man kan fokusere på. Før man ved af det, lytter man til klassisk musik.«

Albummet kan således bruges af både børn og forældre, der sammen vil ud på en forunderlig rejse i musik, lyde og ord, men også i undervisningssammenhænge, hvor de små fortællinger kan danne grobund for snakke og indføringer i musikken.

Børns musikalitet er mere åben – og mere konsekvent
Vildtvoksende fantasier samler 13 stykker dansk musik skrevet mellem 1916 og 2004 og rummer således nyere klassisk musik, der for nogle er ukendt territorium. Udvalget og fortællingerne er skabt med børn for øje, men Leth understreger også, at:
»Børns musikalitet er mere åben – og mere konsekvent på samme tid – end voksnes. Så de vil nok ikke være lige så skræmte, som mange voksne er, der aldrig har hørt moderne kompositionsmusik. De vil have lettere ved at acceptere de anderledes lyde. Til gengæld vil de – ligeså fordomsfrit – også sige fra, hvis de synes det er kedeligt. Eller bare gå i gang med noget andet. Så teksterne og de 13 stykker musik er forhåbentlig et udvalg, der har en fortælling eller en stemning, som børn kan relatere til.«
Her taler formidlingen op – og ikke ned – til os; så godt.

Randers Bibliotek har masser af go’ musik – for alle aldre. Spørg gerne bibliotekaren!
Jeg kan også anbefale bogen Tones drøm : en rejse gennem den klassiske musiks historie.

Go' sommer; Peter Elmelund.

Denne artikel er baseret på materiale fra pladeselskabet Naxos.