mobiltelefonforbud
mobiltelefonforbud

Om nærvær og smartphones

23.09.14
Vi tjekker vores smartphone mellem 100 og 150 gange om dagen. Måske er det ved at være tiden til en digital diæt

9 % af forældre bruger mere tid på deres smartphone end deres barn
En nyere undersøgelse viser, at 9 % af forældre mener, de bruger mere tid på deres smartphone end på deres børn. Det er eddemame skræmmende! Jeg ved godt, undersøgelser skal tages med et gran salt, men det er da tankevækkende, at nogle forældre mener, de bruger så meget tid på deres telefoner i forhold til deres børn. Det kan gå ud over barnets selvværd, hvis barnet føler, at telefonen er vigtigere end barnet. Børn skal høres OG ses.

Øjenkontakt eller Facebook
Jordmødre udtaler, at de oplever, at nye forældre bruger mere tid på at uploade billeder af det nyfødte vidunder, end de bruger på den vigtige øjenkontakt med spædbarnet. Senere fortsætter det. Mange forældre sidder med bøjede nakker og er fraværende, mens deres børn leger. Forældrene har nemlig travlt med at tjekke Facebook og mails.
Børnene kalder på forældrenes opmærksomhed: ”Se mig. Se hvad jeg kan”. Forældrene svarer med et overfladisk "Ja, ja - det er fint".
Det er akkurat som Alfons Åberg i bøgerne, når han siger: ”Ja, ja – jeg skal bare lige…”. Nu er det bare ikke Alfons, der bare liiiiige skal. Nu er det mor eller far, der bare liiiiiige skal like en status eller uploade et billede.

Mobilforbud på biblioteket?
Nogle daginstitutioner har taget konsekvensen og har lavet skilte, der illustrerer forbud mod mobiltelefoner. Det gør de for at sikre, at forældrene er nærværende, når de henter og afleverer deres børn. Jeg synes, at et forbud er drastisk, men måske er det nødvendigt i en kort periode. Det er jo ikke fordi, forældre vil gøre noget forkert i forhold til deres børn, men ind i mellem skal man måske lige mindes om en dårlig vane, så man kan ændre den.
Jeg tvivler på, vi laver et tilsvarende forbud på biblioteket. Men jeg vil da godt med dette indlæg opfordre forældre til at overveje, hvad der er vigtigst lige nu. Om det er hyggestunden med barnet, eller om det er at tage et billede af situationen, uploade det og vente på likes.

Børnebibliotekaren blogger

Bettina Boddum