Årets modtager af Nobelprisen i litteratur: Bob Dylan
Årets modtager af Nobelprisen i litteratur: Bob Dylan

Bob Dylan tager Nobelprisen i litteratur

13.10.16
His Bobness har længe været outsider-kandidat til verdens fornemste litteraturpris. I 2016 skete det sgu'!

I udgangspunktet var han bare Robert Zimmermann fra det amerikanske midtvesten, men allerede i sine unge år antog han forskellige kunstnernavne - det sidste og blivende efter sin litterære helt, Dylan Thomas. Her til eftermiddag blev Bob Dylan med den karakteristiske hæse stemme så offentliggjort som modtageren af Nobelprisen i litteratur. 

Dylan har skiftet kunstnerisk og personlig retning mange gange, men han har altid formået at have nerven med i sine kursændringer. Tidligt i karrieren blev han kaldt sin generations talerør, hvilket irriterede ham så meget, at han endte med ikke at sige noget som helst i et godt stykke tid - og dette træk kan godt ses som symptomatisk. Han har været sky, vrangvillig og utidig i forhold til rollen som medieperson og kulturelt ikon, men hans mange fans har elsket ham uanset. 

Med god grund, fristes man til at sige, for Dylan har om nogen formået at sætte ord på både noget indre og noget ydre. Nogle gange gådefuldt, nogle gange underspillet, nogle gange skarpt og direkte, men altid med glød og intensitet. I indstillingen fra Det Svenske Akademi begrundes valget af ham da også med, at han har skabt nye poetiske udtryksformer inden for den store, amerikanske sangtradition. 

Der er mange eksponenter for samme tradition, der fylder godt i landskabet, hvis man spørger mig i egenskab af musikformidler. Indenfor bluestraditionen rager Willie Dixon f.eks. op. Den amerikanske folkemusik havde Pete Seeger. Country ville aldrig have nået folks hjerter på samme måde uden mindst to generationer ved navn Hank Williams. Nu om dage trækker bla. Bruce Springsteen og Neil Young på uvurderligt arvegods fra alle tre genrer.

Godt nok. Det er alt sammen folk, der har eller havde en sjælden gave i forhold til mødet mellem ord og toner. Bob Dylan har bare formået at løfte udtrykket helt derop, hvor det ikke bare svæver på musikkens vinger, men også på lyrikkens - og nu har vi selv Det Svenske Akademis ord for, at det er, well, stor kunst. Tillykke, Bob!!!

/Mik