R.I.P. Svend Asmussen
R.I.P. Svend Asmussen

Den verdenskendte violin er blevet tavs

08.02.17
Han ramte folk verden over i hjertet "med bue og smil". Nu er Svend Asmussen død - tæt på sin 101-års fødselsdag.

Især indenfor den "seriøse" musik var der efter 2. verdenskrig komponister der mente, at populære toner var den direkte vej til totalitær folkeforførelse. De viste til nazisternes brug af musik som redskab, der fik folk til at slutte op om besnærende, rabiate holdninger og marchere i takt når der var brug for det.

Læren fra det nazistiske rædselsregime kunne selvfølgelig sætte en skræk i livet på hvem som helst, og den underliggende bekymring i forhold til, hvordan kunst både kan bruges og misbruges er på den måde for såvidt retfærdiggjort i ovenstående ræsonnement. Imidlertid kunne tankerækken have fået tilføjet væsentlige nuanceringer, hvis man havde taget en musiker som Svend Asmussen med i ligningen.

Hans danske gennembrud var nemlig både folkeligt takket være et ungt, swing-elskende publikum, samtidig med at han bød det totalitære regime imod fordi han beskæftigede sig med "degenereret musik", der ikke levede op til den tyske besættelsesmagts idealer om racerenhed i stort som i småt. Svend Asmussen havde imidlertid fundet en tone der kom fra hjertet, og han navigerede efter glæden ved og lysten til musikken resten af livet.

Hos Asmussen var der nemlig ikke brug for kulturteori for at finde ud af, hvad musikken skulle. Den skulle berøre folk med sin melodiøsitet og sende dem videre rundt i verden som gladere mennesker. Det lykkedes til fulde, men samtidig var han klar over at kilden til at kunne glæde andre kom fra et sted i ham selv, der ikke måtte forurenes. Da han stod på kanten af det store verdensgennembrud med Alice Babs og Ulrik Neumann i slutningen af 1950'erne, blev de i fællesskab enige om, at omkostningerne ved det liv i berømmelse, som var ved at blive lagt til rette for dem, var for store og ville betyde døden for den oprindelige drivkraft - begejstringen.

Asmussen blev hjemme - både i geografisk og personlig forstand - og det kom der en lang og smuk karriere ud af. Nu er den desværre slut, men hans smittende glæde ved tonen fra hjertet for vi lov til at beholde, bl.a. takket hans mange indspilninger. De er gode at have i en kold tid!

/Mik