A Mighty Wind: bag folkemusikkens renskurede ydre gemmer sig den ene diagnose efter den anden...
A Mighty Wind: bag folkemusikkens renskurede ydre gemmer sig den ene diagnose efter den anden...

Musikverden på vrangen (3:3)

01.12.15
Musikformidleren anbefaler endnu en parodifilm. Åbenlyst neurotiske visesangere og skabs-psykopatiske folkemusikere fylder skærmen i "A Mighty Wind". Det er sjovt!
Skuespillerne fra rock-parodien "This Is Spinal Tap", som jeg omtalte i det første blogindlæg i denne serie, har efterfølgende haft den amerikanske folkemusikscene under kærlig behandling med et lige så underholdende resultat. 
 
Filmen "A Mighty Wind" fra 2003 tager sit udgangspunkt i arbejdet med at arrangere en hyldestkoncert for den fiktive pladeproducer, Irving Steinbloom. Han har ved filmens start netop stillet træskoene ovenpå at have været en central skikkelse i det amerikanske folkmiljø gennem fyrre år, dvs. fra de tidlige 1960'ere og frem. Ved koncerten skal hans tre mest kendte acts fra miljøets storhedstid i tresserne optræde, men dels har størstedelen af musikerne (med god grund) ikke set hinanden i flere årtier, og dels er fortidens ømme tæer, magtkampe og uskrevne regler hverken helet eller glemt. 
 
Markante kulturforskelle
For danskere, der ofte associerer hønsestrik, langt hår og biodynamiske grønsager når talen går i retning af folkemusik, er det måske interessant at vide, at det tilsvarende amerikanske miljø kommer et helt andet sted fra. Her har den ægte, uspolerede amerikanske folketone i mange år været dyrket religiøst blandt veluddannede folk i den højere middelklasse, og i disse kredse er der meget klare retningslinjer for, hvad ægte folkemusik er. Den må f.eks. kun spilles på akustiske instrumenter, disse må helst ikke forstærkes og sendes ud gennem højttalere, hvis det kan undgås - og at begynde at optage musikken og udsende den på plade må kun ske med yderste forsigtighed pga. risikoen for, at den bliver korrumperet af kommercielle interesser.
 
Det er i disse hårdkogte dogmer og i miljøets sort/hvid verdensanskuelse, at filmen finder sit brændstof. Det firkantede verdensbillede er gefundenes Fressen for karismatiske ledertyper med magtambitioner, mens musikkens ofte afdæmpede, akustiske udtryk gennem tiden har appelleret til mang en følsom artist - måske endda med tilhørende skrøbelig personlighed. Det er i spændingsfeltet mellem disse to yderligheder, at persongalleriet i "A Mighty Wind" slår sine folder, og ja, tingene går forrygende galt - både mens musikken spiller og mens den ikke gør det.
 
Fang den på Filmstriben
"A Mighty Wind" er mere underspilet i sin humor og mere nuanceret i sin personfremstilling end man hvad man f.eks. oplever i filmen om Spinal Tap, og den rammer bl.a. plet med sin beskrivelse af, hvordan bannerførerne for "rigtige levemåder", nogen gange viser sig at være dem, der har sværest ved at leve op til snakken. Ikke mindst på grund af dette er den hylesjov - også for folk, der ikke har noget kendskab til hvad man må og ikke må, når man spiller folkemusik over there.
 
Filmen ligger på Filmstriben.dk, så du behøver ikke engang gå hen på biblioteket for at finde den. Hvis du logger ind med cpr-nummer og din sædvanlige biblioteks-pinkode, kan du se den med det samme på din computer eller via app på telefon eller tablet. Følg linket herunder for at gå direkte til filmen.
 

 

Miniserie om musik-parodifilm

Dette er tredje og sidste del i musikbibliotekarens miniserie om musik-parodifilm. Du finder første del her og anden del her.