Og ved mørkets dør / Bli'r du solens ven...

09.11.20
Michael Bundesen - forfatter, tv-vært, sangskriver og mest af alt Shu-bi-duas dybe sangstemme - er død i en alder af 71 år.

Som del af et meget selvbevidst miljø af udøvende rockmusikere, hvor jeg især havde min gang i årene fra 1995 til 2010, var det ikke ubetinget problemløst at mene noget positivt om Michael Bundesen og Shu-Bi-Dua. Dels var de udfordret ved at være overklassens rivaler til de autentiske rock'n'roll-bad boys i Gasolin', og dels bevægede de sig i løbet af karrieren længere og længere i retning af det dansktop-segment, som var 120% ugleset blandt mine sortklædte frænder. Af samme grund kom det måske nok aldrig frem i lyset, hvor stort et aftryk Michael Bundesen & co. havde sat på den unge Mik Stegger, da han for alvor begyndte at føre sig frem på koncertscener iført levende hegn og skudsikker attitude.

Der er nu ikke noget at rafle om i den forbindelse. Da jeg en del år før det var kommet op på at kunne spille tre akkorder, takket være en målrettet indsats i den kommunale musikskole, blev det f.eks. pludselig muligt at spille "Jeg har købt en guitar", Shubbernes ode til lige præcis den proces, jeg var midt i. Da jeg kunne lidt flere greb på spaden, stod "Hvalen Hvalborg" for tur - og følsomt, seksstrenget lejrbålsindhold til de næste mange årtier var sikret. Det er sange, der i den grad virker endnu. Jeg ved det, for jeg har selv testet det!

For en ung knægt med en krøllet hjerne, var der masser af spas at gå på opdagelse i, når man fik blik for de tekstlige finurligheder, som bandets sange rummede, og som Bundesen foredrog med sin dybe stemme. Den ungdommelige power på især de første plader med bandet holder sig godt, og disse udgivelser blev skamlyttet med studentikos begejstring på min ungdomshybel. At finde nørdede fæller, der nikkede indforstået når man holdt en telefonrørsformet hånd op til siden af hovedet og sagde -"Jah, det' slagmarken...!", var som at finde hjem i et trygt stammefællesskab.

Førnævnte sang om den strandede hval er et fint eksempel på, at Michael Bundesen og bandet, takket være deres uhøjtidelige udgangspunkt også lykkedes rigtig godt med at synge om, at ingen af os skal være her for evigt. Det er imidlertid en helt tredje sang fra deres gigantiske katalog, jeg kom til at tænke på, da jeg fik nyheden om Bundesens død. Han var medforfatter på sangen Stjernefart, en art børne-godnatsang af den slags, der er lige så gode at få forstand af for voksne, og hvor det med døden handler om et "dig" og et "mig". Den er et højst passende bud på en afskedssalut til en mand, som vi takket være velkendte sygdomshistorier godt vidste, at vi ikke ville have for evigt, men hvis stemme, ord og melodier har ben at stå på, der kan bære mange år endnu:

"Du har levet før / Du vil leve igen / Og bag mørkets dør / Bli'r du solens ven / Du bli'r tusind år / Ud'n at tiden går / I din himmelseng"

/Mik