Satie i svømmehallen - et af filmens humoristiske tableauer
Satie i svømmehallen - et af filmens humoristiske tableauer

Poetisk portræt af den flygtige musiks pioner

17.05.16
Komponisten Erik Satie var en ener. Ny dvd opridser hans liv - med både poesi og humor.

Hans aftryk på verden er stadig aflæseligt.

Den franske komponist Erik Satie (1866-1925) prøvede at frigøre sig fra både egen hukommelse og samtidens strømninger, for i videst muligt omfang at genopfinde sit kunstneriske udtryk forfra hver gang han lavede noget.

Det lykkedes i parentes bemærket. Både minimalistiske komponister som John Cage og Philip Glass og artister langt ind i populærmusikkens verden står i stor gæld til Satie, og listen over film, hvor hans stemningsfulde og ofte tyste, langsomme musik er brugt, er alenlang.

I “Satiesfictions - Promenades with Erik Satie” beskriver instruktørerne Anne-Kathrin Peitz og Youlian Tabakov i spraglet collageform den franske excentrikers lige så spraglede personlighed. Gennem gamle sort/hvide interviewklip med hans samtidige, nye samtaler med Satie-eksperter, animationer baseret på hans egen streg (Satie var også en dygtig illustrator), humoristiske tableauer og smukke klip, hvor hans musik opføres, tegnes et fint billede af den farverige franskmand.

Filmen er en lille time lang. Hvis du kan lide kammermusik med både luftighed og substans, vil du elske hvert minut!

Mere Satie

Hvis du vil læse mere om Erik Satie, er der mange kilder på nettet. En af dem er engelsk Wikipedias Satie-side.

Du kan selvfølgelig også finde Satie-indspilninger og -noder mm. her på Randers Bibliotek. Klik på linket for at lave en Satie-søgning i vores samling af materialer.