Danmark har fået en ny konge

12.01.24
Der var nok nogle af os, der fik champagnen galt i halsen under Dronningens nytårstale nr. 52

Her bekendtgjorde dronningen at hun den 14. januar 2024, ville overlade tronen til sin søn, daværende kronprins Frederik. I dag er den titel blevet til kong Frederik X efter en officiel udråbelse fra balkonen på Christiansborg Slot.

Hvem er han så, vores nye konge. Frederik André Henrik Christian, som er hans fulde navn, er født den 26. maj 1968 og opkaldt efter bl.a. hans morfar Frederik den 9. Han blev i 2004 gift med Mary Donaldson og er far til fire: kronprins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine.

Kongen har en uddannelse i statskundskab fra Århus Universitet, ligesom en militær uddannelse i Frømandskorpset. Her fik han angiveligt øvenavet "Pingo", fordi der gik hul på hans frømandsdragt, så han lignede en pingvin når han gik.

Sport er en af kongens store interesser. Lige som hans far, prins Henrik er han glad for sejlsport, men er nok mest kendt for løbeeventet ”Royal Run”. Et stort motionsløb i fem forskellige byer, der blev startet i anledning af kronprinsens 50 års fødselsdag i 2018

En menigsmåling foretaget i ugen op til tronskiftet, viser at danskerne har stor tillid til den nye konge og dronning.  Her svarer knap 82 procent af de adspurgte, at kronprins Frederik vil egne sig godt eller meget godt til at være konge. Også kronprinsesse Mary har stor opbakning,  knap 86 procent i målingen, mener at hun vil egne sig godt eller meget godt til at være dronning. Tiden vil vise om de kan leve op til den tillid.

Har du fået lyst til at læse mere om vores nye kongepar, så få mere inspiration i nedenstående litteraturliste.

Materialer