Ensomhed
Læs bibliotekets artikel fra Randers Onsdag om ensomhed i litteraturen.

Ensomhed

25.10.23
Hvordan navigerer vi i en verden, hvor vi ofte står alene? I en ny by. Ved en skillevej. Med de store valg.

Somme tider længes vi efter fællesskaber – og andre gange ønsker vi tid i fred og ro. Men hvad gør man, hvis ensomhed er blevet et grundvilkår i livet?

Randers Bibliotek dykker ned i begreberne ensomhed og fællesskaber i efteråret 2023 med foredrag, fokus på fællesskaber, arrangementer, udstillinger og spotlight på aftabuisering af ensomhed.

Bøger har altid været gode til at sætte ord på ensomheden. Grundlæggende kan man jo sige, at forfatteren skriver i ensomhed og læseren læser i ensomhed.

At læse om mennesker, der er ensomme på samme måde som os, kan sommetider få os til at føle os mindre ensomme. Og omvendt kan vi måske ligefrem blive mere taknemmelige over vores eget liv og få forståelse for andres, når vi læser om mennesker, der er ensomme på en anden måde end os.

Pernille og Louise har her udvalgt nogle forskellige bøger, som på den ene eller anden måde handler om ensomhed:

Afslutninger

”Afslutninger” af Kim Andrea Brofeldt

Den socialt akavede Sarah arbejder på et plejehjem, men har ellers ikke megen kontakt med nogen. Da underboens dreng får brug for hende, og den venlige blomsterhandler Mehmet også viser interesse, tager hendes liv en drejning.

Gradvist afsløres det, hvad Sarah har været ude for i sin barn- og ungdom, og hvad hun er rundet af. Kombinationen af tragedie og humor går fint i spænd – og bogen tager drejninger man ikke lige havde regnet ud.

Det er forfatterens debutroman og det er en utrolig fin og rørende fortælling om at turde springe ud i ”begyndelser” og åbne sig op for andre mennesker. Varm anbefaling herfra!

På rejse med pingviner

”På rejse med pingviner” af Hazel Prior

Hvis du elskede ”En mand, der hedder Ove”, så er denne her bog et must read. Det er en hjertevarm roman om Veronica McCreedy, en stålfast ældre dame uden familie. Et tv-program om pingviner og en gammel æske åbner op for en skjult fortid, og bevæbnet med sin bedste håndtaske begiver Veronica sig ud på en rejse, der ændrer hendes liv og syn på verden.

Det er en humoristisk og bittersød fortælling om hvordan grusomme hændelser og hjerteløse mennesker kan forme et panser om et ensomt liv og hvordan tingene alligevel kan ændre sig, selv når man er 85 år.

Sult

”Sult” af Tine Høeg

Mia forsøger at få et fællesbarn med kæresten Emil. De er i fertilitetsbehandling, og Mia fører en form for dagbog igennem ni måneder, hvor hun råt for usødet beskriver hvad det gør ved hende sind, krop og forhold at jagte drømmen om et barn.

Det er en rå roman, hvor man kommer hele følelsesregisteret rundt. Den er fuld af længsel, håb, smerte, vrede, frygt, begær, jalousi, afmagt og kærlighed. Hvordan man kan miste kontrollen over sin krop, hoved og følelser. Den illustrerer, hvor sårbart og ensomt et menneske kan blive, når det forsøger at skabe nyt liv sammen med andre. ”Sult” får mine varmeste anbefalinger.

Frankenstein

”Frankenstein” af Mary Shelley

Videnskabsmanden Victor Frankenstein er besat af at overvinde døden, og skaber via dele fra døde mennesker et levende væsen. Men væsnet er så grotesk - et monster - at Victor frastødes af det, og monsteret flygter. Monstret ønsker kun at blive mødt af forståelse og kærlighed, men det hverken formår eller ønsker Victor at give, og det kommer til at koste ham dyrt.

Monstrets udvikling er utrolig fascinerende og dragende at følge med i, og alle Victors krumspring for ikke at fremstå med nogen skyld overhovedet er også interessant og en kende foruroligende at følge med i. Det er en roman om identitet, hovmod, ensomhed, hævn og hvor lidt vi egentlig kender vores medskabninger. Det er tydeligt, hvorfor ”Frankenstein” er blevet en udødelig klassiker. 

Vi dør alligevel snart

”Vi dør alligevel snart” af Sofie Riis Endahl

Vibe er universitetsstuderende, men søger efter mening med hendes liv. Da hun får stukket en flyer om Jehovas Vidner i hånden, bliver hun nysgerrig på, om det er her hun kan finde mening. Mads er opvokset i Jehovas Vidner, men han tror ikke på Jehova, og søger derfor efter mening alle andre steder end det han er opvokset med. Mads og Vibes veje mødes undervejs, og de påvirker hinanden på hver deres måde.

Romanen italesætter én af de sværeste følelser at tale om, men som påvirker virkelig mange, og især i disse år – ensomhed. Det er en velskrevet, barsk, og tankevækkende roman om stærke fællesskaber, frihed og kærlighed. Den får en stor anbefaling herfra.

Nøjsomheden

”Nøjsomheden” af Stine Askov

Man kan også være ensom, når man føler sig uden for det miljø man færdes i. Sådan er det for unge Mona, som er opvokset med en psykisk syg mor i ghettoen Nøjsomheden. Hun har heldigvis sin karismatiske moster Tut, som har støttet hende, når moderen har fejlet.

Mona søger tilflugt i bøgernes verden og arbejder i en boghandel, hvor hun bliver forelsket i kunden Nikolaj, der læser litteraturvidenskab og bor i den pæne del af byen. Det er svært for deres spirende forhold at de kommer fra forskellige socialklasser og giver dem nogle udfordringer undervejs.

Bogen er en varm og humoristisk fortælling med noget på hjerte.