Marie, Lone og Lene

Randers Bibliotek 2023: ”Hold da op, hvor er der sket meget”

29.12.23
Over 600 arrangementer, 650.000 udlån og en masse besøgende på trods af ombygning, larm og omveje. 2023 blev året, hvor brugerne af Randers Bibliotek fik et muligvis uønsket indblik i biblioteket ”backstage”. Året, hvor fællesskaberne blomstrede, og hvor den nye bibliotekschef lærte, hvad hun skal holde fingrene fra.

Sommerfuglene flaksede rundt i maven på Lone Føgh Westphall, da hun trådte over dørtærsklen til Randers Bibliotek den 2. januar 2023 som nyansat bibliotekschef. Adspurgt om overskriften på det første år siger hun: ”Hold da op, hvor er der sket meget!”

”Jeg har lært utrolig meget om en masse ting, jeg ikke anede, jeg skulle vide noget om – byggeri, praktiske detaljer og meget andet. Jeg har også lært, hvad jeg skal holde snitterne fra. Fagligheden blandt medarbejderne på Randers Bibliotek er ekstremt høj, og jeg kan umuligt vide alt om de mange fagområder. Derfor lærte jeg hurtigt at hvile i tilliden til mine kollegers kompetencer, og det er en kæmpe gave,” siger Lone Føgh Westphall.

Det var et kendt hus under forandring, Lone Føgh Westphall skulle stå i spidsen for, og med både ombygning, et nyt bibliotek i Arena Randers, et væld af spændende projekter og drift er tiden fløjet af sted. Men i centrum af opmærksomheden står de mennesker, det hele drejer sig om:

”Helt grundlæggende har jeg lært, at borgerne i Randers Kommune er utrolig glade for deres bibliotek – uanset om det er Bogbussen, det lokale bibliotek i Kristrup eller et af de andre. Det giver en masse at leve op til, og samtidig skaber det en masse potentiale til at udvikle på de mange gode tilbud, vi allerede har,” siger bibliotekschefen.

Stor ros til tålmodige borgere

Set både ude- og indefra har 2023 på Randers Bibliotek i høj grad stået i ombygningens tegn. Kulturhuset blev i januar pakket ind i et stillads så stort, at bygningen næsten forekom lille, da den blev pakket ud igen i december. På grund af forskellige forsinkelser i byggeprocessen blev borgernes tålmodighed sat på prøve, men langt de fleste har taget det med ophøjet ro.

”Vi har kun stor ros til overs for de borgere, der har besøgt Randers Bibliotek og Kulturhuset i 2023. De har været meget tålmodige – også selvom de skulle ledes ind til arrangementer via omveje. Faktisk har mange reageret positivt på at komme backstage og se lidt af det bibliotek, de normalt ikke ser,” fortæller Marie Garsdal Brøsted, leder for Administration og Bygninger og tovholder for ombygningen.

Hun tilføjer, at byggeriet også har øget samarbejdet imellem de tre institutioner i Kulturhuset til glæde for alle de medarbejdere, der både har delt frokoststue og vilkår i året, der gik. Begge dele har ifølge Marie Garsdal Brøsted styrket samarbejdet og kendskabet til hinandens arbejdsområder og -opgaver.

Læsefællesskaber for udsatte borgere

Et andet kendetegn for det forgangne år blandt bogreolerne var et ekstra spotlight på et af bibliotekets kerneopgaver; nemlig at være fællesskabende.

”Med efterårets tema om ensomhed og fællesskab har vi slået fast, hvad et moderne folkebibliotek skal kunne. Biblioteket er et frit og lige rum, hvor alle kan gå hen og blive en del af et fællesskab. Og vi bliver hele tiden bekræftet i, at borgerne i Randers Kommune gerne vil gå til litteratur og fællesskab i en eller anden form,” siger Lene Graugaard-Jensen, chef for Litteratur og Læring på Randers Bibliotek.

Fællesskaberne på Randers Bibliotek har blandt andet omfattet Mandeklubben, Tænkepauser og Traveture, Klub Klassisk, strikkeklubber, højtlæsning og det helt nye ”Guidet Fælleslæsning”, der har gjort en stor forskel for mange udsatte borgere:

”Vores læseguider har haft forløb på ældrecentre, i varmestuer, for veteraner og for psykisk sårbare. Deltagerne har fundet fællesskab i at lytte til en oplæsning og tale om teksten – uden forudsætning og facit. Ud fra de tilbagemeldinger, vi har fået, kan vi se, at vi virkelig gør en forskel for disse grupper,” fortæller Lene Graugaard-Jensen.