Slay the patriarchy: Barbie, Beauvoir og 10 bøger om køn
Mai anbefaler bøger fra Barbie til Beauvoir.

Slay the patriarchy: Barbie, Beauvoir og 10 bøger om køn

09.01.24
Så du filmen "Barbie" sidste år? Og lagde du måske mærke til, at Ken på et tidspunkt siger, at han ikke ved, hvem han er uden Barbie?

Han er skabt som sidekick til hende. Han eksisterer kun, når hun ser ham. Han er ikke noget i sig selv. Ken kondenserer i de få linjer den feministiske filosofi, som Simone de Beauvoir præsenterer i storværket "Det andet køn".

Eksistentialistisk feminisme

Den rolle, som stakkels Ken spiller i "Barbie", er den rolle, som kvinder i følge Beauvoir har spillet i årtusinder. Manden er mennesket i bestemt ental, inkarnationen af og prototypen på et menneske. Kvinden er det andet, et sidekick, en birolle. Beauvoir skal selvfølgelig læses med historiske briller, idet vi ikke længere taler om køn som kun mand og kvinde over for hinanden. Men jeg er alligevel imponeret over, hvordan hun formår at synliggøre en årelang undertrykkende og deterministisk kvindetænkning og vise hvordan kvinden gennem historien er blevet frataget muligheden for at være aktiv målsætter i eget liv og blot er blevet betragtet som det andet, som birollen.

Stakkevis af bøger om kvinder og køn

Jeg anbefaler alle at læse Beauvoir, men jeg er også med på, at det godt kan blive lidt tungt, langhåret og fransk. Heldigvis udgives der i øjeblikket stakkevis af lidt mere moderne og knap så tunge bøger til dig, der interesserer dig for kvindens stilling i samfundet eller for køn i det hele taget. Jeg har fundet 10 skarpe frem til dig her, og jeg har altså også lige fundet Beauvoir, men der er ingen tvang. Næsten ingen i hvert fald.

God læselyst fra Mai