Smagsprøve på en grotesk bog

Forsmag på ”Bogcafé – Groteske bøger”

02.01.20
Her får du en lille smagsprøve på hvad man kan forvente fredag d. 21. februar, når der afholdes bogcafé om groteske bøger. Måske det var noget for dig?

Bruno Schulz, hvorfor er du først kommet ind i mit liv nu? Nuvel, set fra den lyse side, bedre sent end aldrig. Og det er virkeligt godt, at det ikke blev aldrig. For ellers havde jeg aldrig fundet en af ”aldrighedens” mestre. Hans sprog er aldrig mangelfuldt, hans fantasi er aldrig kedelig, og hans leg med forskellige fortælletekniske greb er aldrig nogensinde banal og forudsigelig. Han er så at sige aldrig til at finde ud af.

Sommetider er det at læse syret litteratur eller lytte til syret musik ofte beskyldt for at være udtryk for finkulturelt snobberi. Hvordan kan du lytte til den slags? Hvorfor vil du læse den slags? Forleden, da jeg i en læsekreds fortalte om mit nystiftede bekendtskab med Gabrielle Wittkops Nekrofilen, en bog som jeg anbefalede for ikke så lang tid siden, var der en der spurgte ”hvorfor udsætter du dig selv for den slags? ” Mit svar var ganske enkelt, at jeg med litteraturens magt vil ”rykkes ud af mine sko”. Jeg vil forarges, væmmes, tynges, glædes, underholdes og ikke mindst vil jeg udvikles. Det er nemlig den styrke, litteraturen har. Den kan, uden alt for store bivirkninger (og dog, men det er en helt anden snak) udfordre os og sætte os ind i andre måder at tænke på.

Tilbage til Bruno Schulz, så er Sanatoriet under timeglasset endnu et eksempel på, at vi heldigvis ikke har samme måde at tænke på. Det er dog svært at beskrive, på hvilken måde Schulz tænkte, men hans jongleren rundt med fantasiens kringelkrogede absurditeter, glæder mit sommetider absurde hoved. Måske er det kun mig, hvis hoved ikke altid opfører sig lineært og rationelt, men derfor skal det, jeg læser, heller ikke altid være lineært. I selskab med Bruno Schulz er der aldrig fare for, at tingene bliver lineære. Og det er der heller ikke fare for at tingene bliver, når der afholdes bogcafé fredag d. 21. februar kl. 16-17. Det er gratis.

Tags