Hjælpen til din opgave er nær

16.03.20
Sidder du lige nu og skal skrive SRP eller andre opgaver som du skal bruge kilder til? Her får du et udsnit af steder, der vil kunne hjælpe dig selvom det fysiske bibliotek er lukket.

Som bruger på Randers Bibliotek har du digital adgang til en lang række databaser, som er guld værd, når du skal skrive DHO, SRP og andre større opgaver.

Det er et lille udsnit, vi præsenterer her, du får det fulde overblik her og det er endda emneinddelt.

Infomedia

Infomedia er Danmarks største avisdatabase, som indeholder over 40 millioner artikler fra danske aviser og fagtidskrifter. Normalt kan den kun tilgås på det fysiske bibliotek, men pga. nedlukning, så er der åbnet op for adgang hjemmefra. Indtast blot dit cpr.nr. og din pinkode til biblioteket. 

Faktalink

Her finder du oversigtsartikler om aktuelle og samfundsrelevante emner. Historiske temaer og tidstypiske tendenser. Det er et godt sted at skabe et overblik over et givent emne, eksempelvis 1. Verdenskrig.

I Faktalink finder du udførlige artikler om alt fra sport, kultur, historie, politik, IT, trends og medier og meget mere. Samlingen omfatter over 500 artikler med flere tusinde links og henvisninger.

Udarbejdes af bibliotekarer, journalister eller andre med faglig ekspertise på et givent område.

Forfatterweb

Forfatterweb er stedet at besøge, hvis du har brug for forfatterportrætter, anmeldelser, genrebeskrivelser og artikler om litterære perioder.  Det er et digitalt forfatterleksikon over danske og udenlandske forfattere. Over 800 portrætter af både afdøde og nulevende forfatter og omfatter klassiske forfatterskaber, såvel som debuterende forfattere på tværs af genrer.

Alle artiklerne er bygget op efter en fast struktur indeholdende fakta om forfatterens liv, værker, linksamling og bibliografi.

Alle portrætter opdateres løbende og mængden af nye forfattere øges med ca. 50 årligt.

Danmarkshistorien.dk

Danmarkshistorien.dk er en omfattende materialesamling udarbejdet af Aarhus Universitet om Danmarks historie. Danmarkshistorien.dk er en fremstilling af Danmarks historie fra oldtiden til i dag, opdelt i periodekapitler. Basen er et digitalt historieleksikon med artikler om emner, personer og begivenheder – artiklerne er kombineret med billeder, lyd og videoer. Desuden er der en lang række primærkilder, som eksempelvis taler ol.

Greenfile

Greenfile er en engelsksproget base med artikler om miljø, klima, landbrug, energiformer, forurening og bæredygtighed, global opvarmning etc.

Gale in context: Science

Science indeholder artikler og opslagsværker indenfor en bred vifte af naturvidenskabelige emner.

Engelsksprogede naturvidenskabelige artikler indenfor emner som matematik, fysik, kemi, astronomi og rumfart. Basen rummer også emner som medicin, geologi, biologi og meget mere. Desuden kan du finde avisartikler, fagtidsskrifter, lydfiler og videoklip.

Gale in context: High school

High School indeholder engelsksprogede artikler fra aviser og tidsskrifter. Her er en bred emnedækning indenfor mange fagområder, f.eks. historie, kultur, politik, samfundsfag, naturvidenskab og geografi.

Basen indeholder artikler fra magasiner og akademiske tidsskrifter. Desuden er det muligt at finde statistik, og primærkilder.

EBook Central

Mangler du en bog om dit emne, så tjek lige EBook Central. Her finder du engelsksprogede e-bøger indenfor alle fagområder. Her er et udvalg på over 32.000 engelsksprogede bøger indenfor mange fagområder, f.eks. IT, økonomi, naturvidenskab, historie, politik og samfundsfag. Bøgerne kan downloades til smartphone, tablet og computer.

Access Science

Access Science er din digitale adgang til opslagsværker og artikler om alle naturvidenskabelige emner.

I Access Science finder du viden om naturvidenskabelige emner som f.eks. matematik, astronomi, kemi, miljø, medicin, psykiatri, psykologi, landbrug, IT og veterinærmedicin.

Du kan finde baggrundsartikler og udførlige leksikaopslag om faglige ord og begreber. Du vil finde omtale af nobelprisvindere og videnskabsmænd/kvinder indenfor de naturvidenskabelige discipliner. 

Særlige tips: I Access Science kan du også finde billeder, videoer og animationer, hvor du vil kunne lære om f.eks. øjets struktur og funktion, om solformørkelser og om, hvordan en vulkan opstår.

Google Scholar

Google Scholar er en videnskabelig indgang til Google, som gør det nemmere for dig at søge bredt efter videnskabelig litteratur. I Google Scholar kan du ét sted søge i mange kilder indenfor mange fagområder: afhandlinger, specialer, bøger, uddrag og artikler anmeldt af fagfolk fra akademiske forlag. Du søger også i kilder fra faglige sammenslutninger, dokumentdatabaser, universiteter og andre videnskabelige organisationer.

MasterFILE Premier

I MasterFILE Premier finder du viden og information om langt de fleste emner. Du kan finde artikler, anmeldelser, biografier, billeder og taler og meget andet. I MasterFILE Premier er der artikler fra populære tidsskrifter som Time, Newsweek, National Geographic, Rolling Stone, men også andre mere videnskabelige, f.eks. The Lancet. 

Directory of Open Access Journals

Doaj har samlet en lang række artikler fra forskellige Open Access steder på nettet. Det er artikler fra bl.a. universiteter og andre forskningsinstitutter. Det er Lund Universitet, der står bag, og basen indeholder mere end 14.000 tidsskrifter indeholdende ca. 4.5 mio. artikler.

Book en bibliotekar

Det er også muligt at booke vejledning med en bibliotekar pr. telefon. Udfyld blot skemaet i linket. 

Bibliotek.dk

På Bibliotek.dk er det muligt at søge på tilgængelige E-materialer. I stedet for "Alle materialer" klikker du blot på "E-materialer" i dropdown-menuen ved søgefeltet. 

Biblioteksvagten

Biblioteksvagten hjælper dig med svar på alt mellem himmel og jord, f.eks. hvis du skal skrive opgave.