Karin Michaëlis bøger
Karin Michaëlis bøger

Kommer du fra Randers – så ved du helt sikkert, hvem Karin Michaëlis er… eller?

10.09.19
Mick Øgendahl stiller dette spørgsmål i det kommende afsnit af programserien 'Øgendahl og de store forfattere', hvor han sammen med DR har været på optagelse i flere dage i Randers.

I foråret 2020 har du mulighed for at komme med i to læsekredse om Karin Michaëlis; En vandrende læsekreds og en traditionel læsekreds.

Randers Bibliotek dannede rammen for dele af udsendelsen, og Cand. Mag. Inger Nygaard Kaad er med i programmet. Hun sætter her et par ord på oplevelsen og ikke mindst på vores verdensberømte forfatter og humanist: Karin Michaëlis.

Jeg har været en kæmpe bogorm, lige fra jeg lærte at læse. Som stor pige kastede jeg mig over klassikere, og var fx helt forelsket i Selma Lagerlöfs forfatterskab. At jeg efter endt skolegang og ikke mindst et universitetsstudium i Nordisk litteratur ikke havde hørt om Karin Michaëlis er helt ubegribeligt.

Karin Michaëlis var en verdensdame i sin samtid; hendes bøger (mere end 65 af slagsen) solgte enormt i udlandet, hendes foredrag var sensationelle tilløbsstykker, og så hjalp hun et væld af mennesker under og efter begge verdenskrige. Ingen andre forfattere end H.C. Andersen var på hendes samtid lige så kendt som hende selv i det store udland. Hun var venner med Albert Einstein og en af Rainer Maria Rilkes yndlingsforfattere. Bertol Brecht var ikke alene hendes ven, hun husede ham også som politisk flygtning på øen Thurø, hvor hun for egne midler skabte et hjem for flygtninge fra Tyskland.

Historierne om Karin Michaëlis utrolige humanistiske indsats er mange. Hun tjente styrtende med penge på bogsalg og foredragsturnéer, men hun brugte hver en krone på velgørenhed og humanitær bistand og endte selv fattig efter et mangeårigt eksil i USA. Da hun i en tale gik i direkte konfrontation med Hitler, måtte hun leve uden for Europa i syv år, og hendes bogsalg og indtægtskilde stoppede.

Karin Michaëlis bøger spænder vidt fra børnebøgerne ”Bibbi”, som var kult i mange lande, og som gav Astrid Lindgren inspirationen til Pippi-bøgerne til en perlerække af romaner for voksne, hvor skilsmisse, elendige ægteskaber, fattigdom og forskellen mellem rig og fattig bliver hudflettet.

Hvis jeg skal fremhæve et par af romanerne, vil jeg dvæle ved gennembrudsromanen ”Barnet”, om en teenagepige, der ligger for døden. Efter hendes død finder moren sin afdøde datters dagbog, og datteren vidste meget mere om forældrenes dårlige ægteskab, end forældrene anede. Via dagbogen vælter en skæbnesvanger og ubærlig historie frem.

I 1910 udgav Michaëlis skandaleromanen ”Den farlige alder”. Denne roman gjorde Karins foredrag så sensationelle, at mænd i Tyskland klædte sig ud for at komme til foredrag, der ellers kun var for kvinder. Romanen, der er skrevet som en brevroman, kredser via hovedpersonen Elise, om at kvinder også har en seksualitet og har lyst til sex, efter de har passeret 40 år. Michaëlis tager fat på ømtålelige emner som skilsmisse foranlediget af kvinden og ikke mindst overgangsalderen, som man ikke anerkendte den gang,

Disse bogforslag vil være en fortrinlig appetitvækker til et sublimt forfatterskab. Når man først er begyndt at læse Michaëlis, bliver man fanget helt ind, og det er umådeligt positivt at ”Øgendahl og de store forfattere”, vil sætte vores lokale, og uretfærdigvis glemte, verdensstjerne på landkortet.

 

For mig som ansat på Randers Bibliotek var det en rigtig spændende oplevelse at være med i programmet. DR optog på biblioteket, hvor der blev optaget scener med Mik Øgendahl og tidligere lektor fra Randers Statsskole, Keld Sørensen, der i 10 år har slået et slag for Michaëlis blandt andet på ”Ordets dag”. Ud over optagelserne på Biblioteket kom Keld og jeg med såkaldte ekspertudtalelser. Disse ekspertudsagn er optaget i smukke omgivelser på Hotel Randers.

Jeg er meget glad og stolt over at få lov til at være med i programmet. Her i sommer blev ”Øgendahl og de store forfattere” hædret med Gulddelfinen ved Cannes Corporate Media & TV Awards i Frankrig. Da programseriens første sæson havde premiere, var der fra det litterære parnas kritik af, at det var en komiker, der skulle være vært. Jeg synes, den kritik var helt forfejlet, for vi der er storforbrugere af litteratur skal nok komme til at læse og opsøge kurser, foredrag m.m. Men Mik rammer dem, der ikke i forvejen er belæste, og det er en stor styrke ved programmet.

Karin Michaëlis har fortjent al den opmærksomhed, hun kan få, og de næste måneder er hun virkelig i spotlightet. Ikke alene er hun én blandt seks udvalgte forfattere i ”Øgendahl og de store forfattere”, der vil også blive offentliggjort en buste af hende på Karin Michaëlis Torv ud for Randers Bibliotek. Derudover har BaggårdTeatret premiere på forestillingen ”Jagten på det gode menneske” om netop Karin Michaëlis med musik af Katinka. Forestillingen spilles på Randers Egnsteater 9. og 10. marts 2020.

Har du lyst til at høre mere om denne spændende forfatter og personlighed, så holder jeg et introducerende foredrag om hende mandag 23. september kl. 16.00. Der er fri entre, og du tilmelder dig på bibliotekets hjemmeside.