Kvindernes kampdag
Kvindernes kampdag

Kvindernes internationale kampdag

08.03.17
8. marts er dagen, som siden 1910 er blevet fejret af alverdens kvinder verden over

Dagens historie

Kvindernes Internationale Kampdag blev stiftet i 1910 i København. Omkring 100 kvinder fra 17 lande mødtes til et internationalt socialistisk møde og blev enige om, at kvinder skulle have en fast international kampdag.

Fire mærkesager blev fundet vigtigst at kæmpe for:

  • Kampen for kvinders valgret
  • Kampen mod krigsfaren
  • Kampen for omsorg for mor og barn
  • Kampen mod prisstigninger

Danske kvinder kunne i 1910 stemme til kommunevalg, men de havde ikke valgret til Rigsdagen, hvilket også gjaldt for de fleste andre lande.

Den internationale kampdag blev oftest afholdt om søndagen, som var arbejderkvindernes eneste fridag. Med årene tilsluttede flere og flere lande sig, kampdagen voksede både i omfang og udbredelse.

Under verdenskrigene
Første verdenskrig satte en stopper for det internationale samarbejde. Og fascismens fremmarch i 1930’erne resulterede i et tilbageslag for mange af de forhold, kvinderne havde fået forbedret.

Kvindernes Internationale Kampdag blev heller ikke fejret under 2. verdenskrig.

Rødstrømper
Kvindebevægelsen og Rødstrømpebevægelsen genoptog traditionen og afholdt 8. marts - uanset ugedag, men der var stor uenighed omkring, hvilket indhold dagen skulle have. For fagbevægelsens kvinder var det vigtigste kampkrav rettigheder og forhold på arbejdsmarkedet. Kvindebevægelserne fokuserede på retten til at bestemme over eget liv, mens Lesbisk Bevægelsens parole omhandlede kvinders seksuelle undertrykkelse.

Siden 1910 har Kvindernes Internationale Kampdag ændret form. Fra at have været en socialistisk kvindearbejderdag med temaer som stemmeretten og bedre forhold for arbejderkvinderne, er det i dag  alle forhold ved kvindelivet, der belyses og diskuteres, som fx lige adgang til uddannelser og ligeløn.

I de senere år er dagen også blevet brugt til at udbrede kendskabet til kvindekulturer i andre dele af verden.

Kig forbi her på siden og bliv inspireret til videre læsning.

God kampdag til jer kvinder derude. Måske du skal have aftensmaden serveret i aften?  :-) 

Mange hilsner Gitte  Bibliotekar

Oprindeligt udgivet af Greve Bibliotek.

Tags