Magisteren og magikeren

29.11.18
I februar 2017 havde Randers Bibliotek besøg af ingen ringere end forfatteren Kim Leine. Derfor vil jeg, med et glimt i øjet lige påpege, at Kronprinsen var lidt sent ude med at få besøg af den dygtige forfatter.

Spøg til side. Det skal handle om Kim Leines fabelagtige virke som forfatter og hans netop vundne pris, Kronprinseparrets Kulturpris, en pris der gives til ”en markant dansk, færøsk eller grønlandsk kunstner, der har ydet en enestående præstation. ” Denne beskrivelse er i al beskedenhed meget passende for prisvinderen.

Kim Leine blev født i 1961 i Telemarken i Norge. Hans mor var norsk og hans far var dansker. Som 17-årig rykkede Leine teltpælene op, for at opsøge sin far, der tidligere var blevet udstødt af det indremissionske miljø på grund af, at faderen var sprunget ud som homoseksuel. I Danmark uddannede Leine sig som sygeplejerske og han flyttede med sin familie til Grønland. Her tilbragte han 15 år i rigsfællesskabets kolde nord.

I sin tid som sygeplejerske i Grønland udviklede Kim Leine et misbrug af morfin. Et misbrug hjulpet på vej af ubearbejdede sår fra barndommen, hvor misbrug og incest havde været en barsk realitet. Misbruget er han kommet ud af, og det er et emne, som Kim Leine meget forbilledligt taler åbent og fordomsfrit om. Hele denne søgen efter mening har han formået at kanalisere over i litteraturen. Som en i forvejen evigt sulten læsehest, har Kim Leine haft et liv med litteraturen som personlig følgesvend. Heldigvis er litteraturen nu også hans allierede som udøvende forfatter.

2007 blev året hvor Kim Leine debuterede med sin selvbiografiske roman Kalak. Bogen tog fat i føromtalte kontroversielle emner såsom stofmisbrug og incest. Selvsagt emner der skabte stor bevågenhed for bogen og Kim Leines person. Efterfølgende har forfatteren vist, at han kan meget andet end at berøre kontroversielle emner. Han har i sine sidste mange bøger dedikeret sine kræfter til den historiske roman. Med en tilsyneladende uudtømmelig kærlighed og respekt for Grønland, har dette enorme land dannet ramme for de fleste af Kim Leines bøger. Senest er det udgangspunktet for Rød mand – sort mand (2018) -efterfølgeren til hans roman Profeterne fra Evighedsfjorden (2012),

Til sit foredrag på Randers Bibliotek i februar 2017 omtalte Kim Leine, at han som forfatter har to sider af sig selv, som han arbejder med. Den ene er ”magisteren”, den side som researcher og gennemtrævler historiske kilder for at opnå den historiske korrekthed og præcision. Den anden er ”magikeren”, som tager over når der skal digtes, fantaseres og tingene ganske enkelt skal peppes op. Jeg erklærer mig helt og holdent enig i hans udtalelse: Kim Leine rummer disse to sider og mestrer dem til fulde. Det er derfor endnu et velfortjent klap på skulderen, at han nu har vundet Kronprinseparrets Kulturpris. Derfor skal der lyde et stort tillykke fra Randers Bibliotek.