stephenking

Verdens bedste historiefortæller?

13.03.20
Stephen King har skrevet om alt fra hjemsøgte hoteller til virusudbrud. I denne artikel vil vi se nærmere på den store forfatter og kommer med anbefalinger fra vores digitale bibliotek.

”Jeg tog hende om skuldrene. Jeg fortalte hende om paperbacksalget. Hun forstod det tilsyneladende ikke. Jeg fortalte hende det én gang til. Tabby så over min skulder på vores tarvelige lille fireværelsers lejlighed, nøjagtig som jeg havde gjort, og begyndte at græde.”

Vi er tilbage i maj 1973. Stephen King har netop fået beskeden om, at paperbackrettighederne til ”Carrie” er blevet solgt for 400.000 dollars – så King vil få 200.000 dollars mellem hænderne. Det var en formue dengang. En formue for King-familien, derfor begynder Tabby (Tabitha, Stephens kone) at græde. Pludselig kunne drømmene blive til virkelighed, pludselig kunne King blive fuldtidsforfatter. Det er det, King skildrer i citatet, som stammer fra hans egen bog: ”Om at skrive” – en fabelagtig bog der både er en god biografi og en værktøjskasse til dem, der gerne vil blive bedre til at skrive.

Fra den spæde start til hovedværkerne

Man kan sige, at der løbet meget blod gennem åen siden 1973, at King har udgivet MANGE spændende fortællinger. 61 romaner, mere end 200 noveller og flere fagbøger. Og et salgstal der, på verdensplan, nærmer sig 360.000.000 solgte eksemplarer. Det er en del. Men det er bestemt ikke nogen tilfældighed. For King er dygtig. Det er der naturligvis mange forfattere, der er, som aldrig bliver til noget, så man skal også være heldig. Være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt med den rigtige bog.

For King blev det til en perfekt storm, da filmatiseringen af ”Carrie” også blev en kæmpesucces. Så var vejen for alvor banet. Og gennem et overforbrug af alkohol og stoffer fik King op igennem slutningen af 1970’erne og 1980’erne skrevet nogle af sine bedste værker. Bøger som ”’Salems Lot” (Byens skæbne), ”The Shining” (Ondskabens hotel), ”The Stand” (Slutspil), ”Pet Sematary” (Dyrekirkegården) og ”It” (Det onde.) Storværker, Kongens absolutte storhedstid.

Efter den periode har King skrevet en masse herlige bøger. Der har været lidt tomgang, men efterfølgende fandt han, hvis I spørger mig, for alvor tilbage til topformen med fine sager som: ”11/22/63”, ”Revival” (Vækkelse), ”Full Dark, No Stars” (Helt mørkt, intet lys) og ”The Institute” (Anstalten). Og det var bare et lille udpluk af fortræffelighederne.

Hvorfor er King så populær?

Men hvorfor er King så dygtig, hvorfor er han så populær? Det simple, men også mest præcise svar er, at det skyldes, at han er en fremragende historiefortæller. En fortæller, der på trods af at historierne foregår i USA, ofte tilbage i tiden, rammer en universal fortællernerve som gør, at vi også her i Danmark kan leve os ind i det. Så det jeg vil betegne som: ”Kings nostalgiske americana” kan også læses og nydes af danskere, af svenskere, af kinesere osv. Det er imponerende. Og med til fortællingen om den store historiefortæller hører også, at King er eminent til at skabe troværdige personer. Personer man tror på. Personer der føles ægte – hvilket igen skyldes, at de ofte er baseret på Kings egne erfaringer.

Desuden er King en meget åben forfatter, læserne bliver taget med ind i maskinrummet, King forholder sig kritisk til tendenser i samfundet, og så laver han basalt spændende fortællinger – og har bygget en gigantisk mytologi op. Engang når jeg har to-tre år fri i kalenderen, vil jeg gerne læse alle hans værker og efterfølgende skrive en bog om det.

Og ikke mindst: King har også formået at få filmfolket med. Der er et utal af King-fortællinger, som er filmatiseret (eller som er ved at blive det), og derfor kan King trække folk fra begge lejre. De, der normalt kun ser film, vil også læse hans bøger, og dem - der normalt kun læser - vil gerne se filmatiseringerne. Win win for King.

Der er naturligvis mange flere elementer, der tegner billedet af Kings succes, men det må komme i en anden artikel.

King og det digitale bibliotek

Nu skal vi frem til det vigtige, nu skal I på banen. I skal nemlig i gang med Kings værker, både bøgerne og filmene og der er heldigvis til mange timer i vores digitale filial af biblioteket, som heldigvis ikke er i karantæne i disse Corona-dage.

eReolen

På eReolen er der mange King-bøger, både ebøger og lydbøger, både på dansk og engelsk, og her vil jeg præsentere en håndfuld af dem. I kan selvfølgelig altid selv søge på ”Stephen King” og vælge dét, der lige falder jer ind:

Carrie:

Carrie - en lille, tyk og bumset teenage-pige - kues hjemme af en religiøs mor og udsættes for grusom mobning i skolen. Carrie hævner sig ved at slippe sine frygtindgydende, telekinesiske kræfter løs i den lille amerikanske by. Kings debutroman og en fornem indgang til hans forfatterskab.

Ondskabens hotel:

Isolation, et hjemsøgt hotel, en hovedperson der ikke er helt rask. Stærke, stærke sager.

Dyrekirkegården:

Muligvis Kings ondeste roman. En roman der kredser om døden. Et mesterværk.

Misery:

Efter en bilulykke plejes forfatteren Paul Sheldon i et ensomt beliggende hus af en ukendt, sindssyg kvinde, der samtidig forsøger at tvinge ham til at genoplive sin berømte romanserie ved udspekulerede ydmygelser. Fornem metaroman.

Om at skrive:

En blanding af den amerikanske forfatter Stephen Kings (f. 1947) erindringer og hans gode råd til kommende forfattere. Veloplagt, rørende, intelligent om morsomt. Et must.

Filmstriben

Der findes både gode og dårlige King-filmatiseringer. Her præsenterer jeg en håndfuld, både godt og dårligt, fra Filmstriben:

Carrie:

Meget vellykket filmatisering af Kings første roman – faktisk er filmen en tak bedre end romanen.

Misery:

Hun er hans største fan. Hun skal nok passe ham. Pleje ham, til han bliver rask. Hun kræver kun én lille ting til gengæld - at han aldrig forlader hende. Kathy Bates modtog en Oscar for sit eminente spil i Rob Reiners intenst spændende gyser baseret på Stephen Kings bestseller. Fremragende og intens lille film.

En verden udenfor:

Bankmanden Andy idømmes livsvarigt fængsel for drab. De første år bliver et mareridt, men hans status stiger, fordi hans evner som bankmand kan bruges af fængslets inspektør til at vaske sorte bestikkelsespenge hvide. Det er dog kun et led i en flugtplan. En af de mest populære King-filmatiseringer baseret på en King-kortroman.

Cell:

En skønne dag rammes alle verdens mobiltelefoner af en virus, som enten dræber eller gør folk sindssyge efter et opkald. En ung kunstner finder ud af den blodige og grusomme sammenhæng, og er samtidig på jagt efter sin lille søn og hans telefon. En ujævn, men underholdende, filmatisering af en ujævn, men underholdende, King-roman.

God fornøjelse i King-land.

/Jacob

 

 

 

 

 

 

Tags