Vinterbadning

Vinterbadning og lockdown-kedsomhed

14.02.21
Flere uger med frost, solskin og 8.754 kilometer kystlinje. Tilsat lockdown-kedsomhed - så skulle det jo ende med, at alle danskere i 2021 blev vinterbadere.

Iskold temperatur på de sociale medier

Tager man temperaturen på danskerne på de sociale medier, så ser det ud til, at incidensen for vinterbadning er i lodret stigning.

Flere uger med minusgrader og ret mange solskinstimer har lokket mange danskere ud med ishakke og håndklæde. 

Billeder af grinende badenymfer af alle køn og aldre popper op overalt på de sociale medier.

Allerede en "sport" i vækst

Vinterbadning var allerede en fritidsinteresse i stigning blandt danskerne. Gamle og nye klubber rundt om i landet meldte om voldsom tilstrømning af medlemmer, og mange har stået på venteliste for at få lov at dyppe sig i det kolde vand.

I øjeblikket er alle sports- og fritidstilbud lukket, men man behøver jo heldigvis ikke være med i en klub eller have dyrt indkøbt udstyr for at få en fantastisk - og kropslig - naturoplevelse.

Skal det være mere ekstremt?

Er du rutineret viking eller skjoldmø, så river du dig måske i skæg og/eller fletninger over den inflation, der er gået i den ellers eksklusive livsstil?

"Viking" og "skjoldmø" er titler, man må kalde sig, hvis man har vinterbadet regelmæssigt i to sæsoner og har underkastet sig en rituel vikingedåb.

Føler du som vinterbader, at din status er truet af de mange skrællinger, der er kommet til? Så er det måske på tide at opgradere til en mere ekstrem variant af vinterbadningen, nemlig issvømning. 

Mens vinterbadning mest er til wellness, er issvømning en træningsform, hvor man svømmer op til 450 meter i max 5 grader vand.

Det er en udfordring, du kan tage eller lade være.

Men husk sikkerheden. Læs Rådet for større Badesikkerheds 8 vinterbaderåd her.

Læs mere

Nedenfor har vi samlet bøger og podcast, der fortæller om vinterbadningens glæder, og hvad du skal gøre, for at få en god og sikker oplevelse.

Den helt ekstreme, hollandske "Ismand" Wim Hof bruger tantrisk meditationsteknik til at overkomme fx svømning under is. Men manden løber også maraton i Arktis i bare fødder og bestiger Kilimanjaro i shorts! Du kan jo starte i det små :-)