Mai og Pernille

Giv gode brugte bøger til udsatte børn og unge

09.12.23
I december 2023 indgår Randers Bibliotek i et samarbejde med organisationen ”Læs for Livet”, der indsamler bøger og donerer dem til institutioner for udsatte børn og unge. Alle kan aflevere gode brugte bøger på Hovedbiblioteket til formålet.

Har du en flot børnebog eller ungdomsroman, der kun står og samler støv på en hylde i kælderen? Nu har du mulighed for at donere gode brugte bøger til ”Læs for Livet” via Randers Bibliotek. Organisationen har doneret over 300 biblioteker til børnehjem, familieafdelinger, opvækstinstitutioner og ungdomspensioner i Danmark siden 2012.

Filosofien bag foretagendet er, at litteratur kan ændre liv. Rachel Röst, der stiftede og leder ”Læs for Livet”, blev selv anbragt som 16-årig, og bøger har haft en afgørende betydning for hendes liv. Randers Bibliotek samarbejder med ”Læs for Livet” for at give gode læseoplevelser videre og tage et socialt ansvar.

”Måske har en ung mand med en hård barndom bag sig mulighed for at forstå sine følelser og bearbejde dem gennem læseoplevelsen, så de bliver til refleksioner i stedet for vold. I bøgerne kan man finde ro, fred og et sikkert rum til at gennemleve ting, man har oplevet – og måske få erfaringer uden at opleve dem på egen krop,” siger Mai Kordelin Paulsen, der sammen med kollegaen Pernille Thoustrup Jensen er tovholder for samarbejdet med ”Læs for Livet” på Randers Bibliotek.

Man kan aflevere sine bøger på Hovedbiblioteket i Randers centrum i åbningstiden fra fredag d. 8. december 2023. Bøgerne bliver samlet ind af ”Læs for Livet”, der laver samlinger på mellem 400 og 1.000 bøger til institutionerne.

Fakta om Læs for Livet

  • ”Læs for Livet” er en nonprofitorganisation, der blev stiftet i 2012 af Rachel Röst; børnebogsforfatter og cand. mag i litteraturvidenskab. Hun blev selv anbragt som 16-årig, og bøger har haft en afgørende betydning for hendes livsbane.
  • I dag har ”Læs for Livet” et lønnet sekretariat og over 40 frivillige tilknyttet.
  • Siden 2012 har ”Læs for Livet” doneret over 322 biblioteker til institutioner over hele landet. Det er over 175.000 bøger til en samlet værdi på knap 26 mio. kr.
  • ”Læs for Livet” donerer ofte biblioteker til steder med tosprogede udsatte. Derfor må man også gerne donere bøger på engelsk, grønlandsk, fransk, spansk, thailandsk, samt østeuropæiske og arabiske sprog.