Poul Rovsing Olsen
Nye afsnit af Randers Biblioteks musikpodcast afdækker de mange måder, hvorpå komponisten Poul Rovsing Olsen (1922-1982) satte aftryk på verden. Foto: Zofia Kruszona

Randrusiansk direktørsøn levede for lyden af fjerne lande

31.12.23
Den prisbelønnede podcast ”Klangkammeret” sætter i tre afsnit fokus på komponisten, juristen og etnografen Poul Rovsing Olsen, der havde en unik opvækst i Randers. Første afsnit af lydtrilogien udkommer lørdag d. 30. december 2023.

Beskrivelsen ”opvokset i et direktørhjem” kan måske give nogle associationer i retning af privilegier, overflod og dovenskab. Men hvis man hed Rovsing Olsen og voksede op i mellemkrigstiden med en far, der stod i spidsen for Randers Reb, er fortællingen imidlertid en lidt anden.

Villaen i Randers-forstaden Hornbæk var fuld af musik og litteratur, og komponistens opvækst var præget af klassiske dyder som arbejdsomhed og ordentlighed. Det fortæller Randers Biblioteks musikformidler, Mik Stegger, der i embeds medfør er dykket ned i historien om Poul Rovsing Olsen.

”For de fleste mennesker vil et jurastudium være en mere eller mindre uspiselig mundfuld alene på grund af arbejdsmængden, men Poul Rovsing Olsen gennemførte det samtidig med, at han uddannede sig til komponist på konservatoriet. Man bliver helt forpustet, når man kigger på, hvad Poul nåede i sit alt for korte liv fra 1922 til 1982,” siger Mik Stegger, der står bag podcasten Klangkammeret.

Banebrydende komponist og medforfatter på lov om ophavsret

Med en fod i både den kunstneriske og den juridiske verden var Poul Rovsing Olsen en oplagt medforfatter, da den danske lov om ophavsret skulle udformes efter Anden Verdenskrig. At han således var med til at forme hele det kultur- og medielandskab, som vi kender i dag, er imidlertid næsten det mindst bemærkelsesværdige ved ham.

”Poul Rovsing Olsen var banebrydende på musikfronten herhjemme i sin brug af inspiration fra ikke-vestlig musik. Carl Nielsen dyppede måske tåen lidt, da han skrev teatermusikken til ’Aladdin’, men for Rovsing Olsen løber det som en reel understrøm i store dele af hans produktion op gennem det 20. århundrede,” fortæller Mik Stegger.

Tidlige oplevelser ved radioapparatet i hjemmet introducerede nemlig den nysgerrige Poul Rovsing Olsen til lyden af musik fra fjerne egne af verden, og det blev et helt tredje spor i hans liv.

Lyden af perlefiskerne ved Den Persiske Golf

Som voksen rejste Poul Rovsing Olsen ud i verden på talrige etnografiske ekspeditioner med optageudstyr. Den dag i dag er hans lydoptagelser fra 1960’erne af perlefiskerne ved Den Persiske Golf et vigtigt globalt vidnesbyrd om en kultur, der er stort set uddød i sin originale form på grund af olieindustriens fremvækst.

Denne lydoptagelse og mange flere kan man høre i de tre afsnit af musikpodcasten, Klangkammeret, hvor Mik Stegger sætter spotlight på Poul Rovsing Olsens spændende og unikke historie.

Første episode udkommer lørdag d. 30. december 2023 kl. 12 og indeholder blandt andet et interview med Rovsing Olsens enke, Louise Lerche-Lerchenborg. Alle afsnit af Klangkammeret er tilgængelige på Randers Biblioteks hjemmeside.