Et mørkt kapitel i Danmarks historie
Af Jens Sørensen
En skæbne på det psykiatriske plejehjem i Randers...
... belyser et mørkt kapitel i Danmarks historie.
En kvinde i Janne Aagaards familie endte sine dage efter det hvide snit på det psykiatriske plejehjem i Randers. Hun mistede både sin kæreste og sin frihed.
Hvordan har vi gennem tiden behandlet mennesker med psykisk sygdom? Og hvad var konsekvenserne af psykiatriens barske behandlingsformer som det hvide snit?
Med udgangspunkt i sin egen families historie belyser forfatter og journalist Janne Aagaard, hvordan samfundet gennem årene har behandlet psykisk sygdom, fra dårekister og kolde afvaskninger til nutidens distriktspsykiatri. Hun ser også nærmere på, hvilken rolle institutioner som Risskov Psykiatriske Hospital og det psykiatriske plejehjem i Randers spillede i behandlingen af psykisk sygdom.
"Foredraget giver et unikt indblik i psykiatriens udvikling de sidste 100 år, hvor ikke mindst de tragiske konsekvenser af misforstået behandling bliver belyst. Det er en mulighed for at få en dybere forståelse for, hvordan synet på psykisk sygdom har forandret sig, og hvad vi kan lære af fortidens fejltagelser," fortæller Lena Koldsø fra Randers Bibliotek.
I bogen "Gudrun og det hvide snit" fortæller hun om familiemedlemmet Gudrun, der endte sine dage på det psykiatriske plejehjem på Fabersvej i Randers. Hun blev som mange andre patienter udsat for det hvide snit, en drastisk og kontroversiel behandlingsform, der blev anvendt på tusindvis af danskere gennem det 20. århundrede. Danmark satte rekord med 4.500 udførte indgreb i perioden 1944-1983, hvilket afspejler tidens syn på psykisk sygdom og eksperimentelle behandlingsmetoder.
Foredraget er arrangeret i samarbejde med Lev Randers og Sind Randers. Det finder sted i Kulturhusets sal d. 19. november kl. 17-19. Entré er 75 kr., og billetterne kan købes her på Randers Biblioteks hjemmeside.