Mik Stegger, musikformidler på Randers Bibliotek
Mik Stegger, musikformidler på Randers Bibliotek

Kammerorkestret har guld i gemmerne

18.07.23
Bag en brandsikker dør på Mariagervej findes uvurderlige stykker musikhistorie – nogle er ældgamle, nogle er dugfriske. Randers Biblioteks prisvindende musikpodcast har fået eksklusiv adgang til skatkammeret.

Hvis du mangler godt lyttestof til sommerferien, er der en ny episode klar af Randers Biblioteks prisvindende musikpodcast, Klangkammeret.

Bibliotekets musikformidler, Mik Stegger, har denne gang fået lov til at komme på besøg i det allerhelligste hos Randers Kammerorkester - et solidt aflåst og grundigt brandsikret lokale, hvor guldet bogstavelig talt ligger stablet på metervis af metalhylder.

”I dette rum ligger der sjældenheder, der vitterligt ikke findes andre steder i Danmark – eller for den sags skyld i resten af verden. Hvis der skulle ske noget med indholdet på hylderne, vil konsekvenserne være uoverskuelige for orkesterchef David Riddell og hans musikere,” fortæller Mik Stegger, manden bag den prisbelønnede podcast om klassisk musik, og han uddyber:

”De noder, som et klassisk orkester bruger, kan nemlig ikke bare købes som mælk og brød i supermarkedet. De kan være mange hundrede år gamle og derfor umulige at skaffe, eller de kan være nyskrevne og kun findes i et eneste eksemplar, fordi orkestret selv har bestilt dem. Og desuden; lige så snart et sæt noder har været i brug, bliver det fyldt med håndskrevet information, der måske skærer arbejdstiden ned til en brøkdel, næste gang musikstykket skal spilles.”

På den måde er nodearkivet en slags langtidshukommelse for byens orkester, og der er derfor rigtig god grund til at passe godt på, hvad der for den uindviede kan ligne kedelige stabler af papir, og holde grundigt styr på, hvor hvert eneste nodeark befinder sig.

Hvor mennesker arbejder, kan der imidlertid ske fejl, og hvis du vil høre, hvor stor bøden blev, da David Riddell for nylig fandt et sæt noder, der skulle have været afleveret tilbage til Det. Kgl. Bibliotek i 1968, må du en tur omkring Klangkammeret på randersbib.dk for at få hele historien.