Fyraftensinspiration på Randers Bibliotek: Romaner om grænselandet

Grænseforeningen og Randers Bibliotek byder i samarbejde med FOF Randers på inspiration til efterårets og vinterens læsning med kulturskribent Hans Christian Davidsen.

Af Marie Have Qvist

Hans Christian Davidsen

Antallet af skønlitterære udgivelser om grænselandet Danmark – Tyskland er nærmest eksploderet og har opnået store salgstal – og ikke mindst meget store udlånstal på bibliotekerne over hele landet.

Det er temaer som historie, slægt og verdenskrige, der bliver udfoldet i bøgerne med udgangspunkt i Danmarks sydligste grænse. Eksempler på titler er "Om Hundrede År" af Anna Elisabeth Jessen og "Under samme måne" af Karsten Skov.

”Man kan tydeligt se, at frekvensen og kvaliteten af romaner om temaer fra Sønderjylland og Sydslesvig stiger, efter at Tom Buk Swienty udsendte sine dokumentariske bøger »Slagtebænk Dybbøl« og »Dommedag Als« om de store slag i 1864. De to bøger fik virkelig åbnet danskernes øjne for den særlige sønderjyske historie og de spændinger, der altid har ligget i landsdelen - og som med jævne mellemrum dukker op til overfladen,” siger Hans Christian Davidsen og tilføjer:

”Det afgørende er, at de mange romaner, der er udkommet inden for de seneste 10-12 år, rækker langt ud over grænselandet og har en relevans for læsere i hele Danmark. De er fyldt med konflikt, drama, krig og eksistentielle spørgsmål, men fortæller samtidig smukt og rørende om kærlighed til det sted, man kommer fra, og om hvordan det er at leve med to kulturer i dagligdagen: dansk og tysk.”

Hans Christian Davidsen er dansk-tysk forfatter, journalist og foredragsholder. Han er kulturredaktør på Flensborg Avis, hvor han også er vært på web tv-serien ”Kultur på grænsen”. Han er desuden kritiker på tidsskriftet Kulturkapellet og skribent på Litteratursiden.

Foredraget ”Bog-boom fra grænselandet” forgår mandag d. 23. september klokken 17 til 18.30. Det er gratis at deltage i fyraftensinspiration på Hovedbiblioteket, og det er muligt at købe kaffe, te, vand, vin og snacks. Det kræver dog en billet, der kan bestilles på Randers Biblioteks hjemmeside.