Kun for mænd: Mød Erik, Ole og Svend fra Mandeklubben

På Randers Bibliotek findes et fællesskab, hvor der er ét særligt adgangskrav. Mandeklubben handler om at blive klogere, men den handler også i høj grad om trivsel. Her kan du møde tre trofaste deltagere.

Af Julian Drud Sørensen

Bibliotekets Mandeklub i Kulturhusets Sal

Højskolesangbøger, kaffekopper og termokander er spredt ud over alle borde, og på stolene sidder cirka 50 mænd med blikket rettet mod manden og lærredet for enden af lokalet. 

Vi er på Randers Bibliotek – og til Mandeklub. Et umiddelbart politisk ukorrekt initiativ, hvor mænd – og kun mænd – mødes et par formiddagstimer hver anden uge. Programmet er simpelt og uforpligtende: Man synger et par sange fra Højskolesangbogen, sludrer over en kop kaffe og lytter til et fagligt oplæg. Sammen. 

Gennem efteråret er der syv arrangementer, og denne tirsdag fortæller bibliotekets informationsspecialist, Emil Asani, om kunstig intelligens. Et emne, der vækker en del nysgerrige blikke og spørgsmål blandt de fremmødte, som er kommet for at suge ny viden til sig.  

Men de er også kommet for noget andet. Mandeklubben handler nemlig også i høj grad om fællesskab – og trivsel. 

Og netop trivsel sætter Randers Bibliotek særligt fokus på i disse måneder. Det sker under temaet Ha’ det godt, som blandt andet rummer et større forskningsprojekt, der belyser netop sammenhængen mellem folkebibliotekernes tilbud og brugernes trivsel.  

Her fortæller tre trofaste deltagere om deres forhold til Mandeklubben.

Erik, Ole og Svend fra Randers Biblioteks Mandeklub
Erik Mouritsen, Ole Eeg Sørensen og Svend Midtgaard

Erik Mouritsen, 65 år 

Hvor mange gange har du været med? 

”Jeg har været med fra begyndelsen, så det er efterhånden nogle år. Jeg kommer hver eneste gang.”

Hvad får du ud af det? 

”Da jeg stoppede på arbejdsmarkedet, ringede jeg til biblioteket og spurgte, hvilke tilbud de havde til sådan en som mig. Og så foreslog de Mandeklubben. Det er et sted, hvor man møder andre i samme alder, og jeg synes, at det unævnelige – at vi kun er mænd – er en stor kvalitet. Ikke fordi det er en mandehørmsklub – for det er det ikke. Men der så mange gode temaer, diskussioner og spørgsmål, der tager udgangspunkt i os – og hvor vi er i livet.” 

Hvad synes du om dagens Mandeklub?  

”Indledningen var lidt teknisk, men det, syntes jeg, var fint. Og så var der mange gode eksempler. Jeg har aldrig selv brugt kunstig intelligens, men det skal jeg prøve nu.”

Hvad betyder det for fællesskabet, at det kun er for mænd?

”Der er bare noget særligt over det. Man kan næsten mærke det i salen. Det handler ikke om mandehørm eller frække vittigheder – og de fleste af os kender jo ikke hinanden – men vi får alligevel sludret lidt i pausen, og folk byder ind. Og så får man udfordret sin intelligens hver gang. Det er ikke bare tomme kalorier. Man lærer noget. Men det foregår på et niveau, hvor alle kan være med.”

Hvad skal du nu? 

”Nu skal jeg ud at have en bajer sammen med nogle af de andre deltagere. Det er en tradition, og det er altid hyggeligt.” 

 

Ole Eeg Sørensen, 73 år 

Hvor mange gange har du været med?

”Otte-ti gange, vil jeg tro. Siden jeg var her første gang, er jeg blevet ved. Jeg vil gerne være her hver gang – også for at udfordre mig selv i forhold til emnerne.” 

Hvad får du ud af det? 

”Jeg vil gerne udvide mit kendskab til forskellige emner. Udvide min viden. Jeg synes, det er interessant at lytte til, hvad andre har at byde på. Jeg fornemmer, at der er en stærk entusiasme og et stærkt engagement hos de folk, der kommer og fortæller. Og for os, der kommer og lytter, er Mandeklubben et slags samlingspunkt, som tiltaler mig.” 

Hvad synes du om dagens Mandeklub?  

”Efter pausen fik vi mange gode eksempler på, hvordan kunstig intelligens kan bruges – både de konstruktive og de skræmmende. Det var meget interessant.” 

Hvad betyder det for fællesskabet, at det kun er for mænd?

”Jeg tror, det betyder, at det er blevet en slags fast base. Vi er ofte over 50 deltagere. Generelt oplever jeg, at mænd ikke er lige så gode til at opsøge kulturelle og interessebetonede initiativer, som kvinder er. Mit indtryk er, at man ser flere kvinder end mænd til udstillinger, på museer, til foredrag, på biblioteket og så videre. Så på den måde er det godt med et initiativ, der kun er for mænd – det gør, at flere møder op, tror jeg.”

Hvad skal du nu? 

”Nu skal jeg ud at hente min bil, der er på værksted. I eftermiddag skal jeg lave et par praktiske ting og måske læse lidt i en bog, jeg har lånt på biblioteket. Og i aften skal jeg til kortklub, som også kun er for mænd. Jeg er gift og har to døtre, så det er ikke, fordi jeg ikke vil være sammen med det andet køn. Men i dag er en mandedag.”

 

Svend Midtgaard, 70 år 

Hvor mange gange har du været med?

”Syv-otte gange, tror jeg.” 

Hvad får du ud af det?

”For mig handler det om et ønske om at udvide min horisont, selvom jeg må indrømme, at jeg er lidt selektiv. Jeg tjekker programmet først. Og så synes jeg, det er hyggeligt at være sammen med nogle, jeg kender.” 

Hvad synes du om dagens Mandeklub?  

”Jeg kan godt mærke, at jeg bliver skræmt af de muligheder, der er. Deepfake-teknologien gør mig nervøs, for pludselig kan man ikke stole på noget som helst. Man kan ikke stole på billeder, man kan ikke stole på tekst, man kan ikke stole på folk, der taler.” 

Hvad betyder det for fællesskabet, at det kun er for mænd?

”Umiddelbart vil jeg sige, at det ikke betyder noget, at vi kun er mænd. Men det er nok ikke helt rigtigt. Mænd har en anden indgangsvinkel til nogle ting, og så betyder det også noget, at mange af os er i samme aldersklasse. Der er ikke rigtig nogen unge. Det føles som et fællesskab – også selvom alle ikke nødvendigvis snakker sammen på kryds og på tværs.” 

Hvad skal du nu? 

”Jeg skal hjem, og så skal jeg øve på min saxofon.”

--

I resten af 2024 mødes Mandeklubben to gange mere – og du er inviteret.

19. november og 3. december. 19. november fortæller Knud Schmidt Nielsen om otte års fascinerende detektivarbejde med at systematisere det gamle latinbibliotek på Statsskolen i Randers. 3. december dykker Ole Sommer Bach, kurator i Randers Regnskov, ned i biodiversiteten i allerbredeste forstand. 

Alle mænd er velkomne, og det er gratis, men man skal tilmelde sig. Læs mere her, og glæd dig til, at vi offentliggør arrangementerne i foråret 2025.

FAKTABOKS: HA’ DET GODT 
Trivsel er et udtryk for et velbefindende, der giver det enkelte menneske følelsen af overskud, gåpåmod, handlekraft og glæde ved livet. Sådan lyder en af de mange definitioner på trivsel. Men hvordan opnår man det – og hvad skal der til, for at man har det godt? Randers Bibliotek undersøger, hvordan biblioteket kan bidrage til menneskers trivsel – og byder ind med foredrag, litteratur, viden, rum til fordybelse, events og fællesskaber. Det sker under temaet Ha’ det godt, som du kan læse mere om på www.randersbib.dk/trivsel.