Ukendte kvindefortællinger i Randers bliver til nyt digitalt kunstværk

Vi kender Frøken Jensen og Karin Michaëlis, men bør vi også kende din oldemor, din gamle skoleinspektør eller din bankdame? Den senere tid er der blevet sat et kærkomment fokus på, hvor mange og hvilke kvinder, som er repræsenteret i kunsten i det offentlige rum landet over. Kulturhuset i Randers åbner nu for at borgere i Randers kan byde ind med kendte som ukendte kvindefortællinger i et nyt stort kunstprojekt

Af Benedicte Monica Andersen

Kunstneren Ida Kvetny vil skabe tre nye digitale skulpturer, som skal opleves via en smartphone, med udgangspunkt i de kvindehistorier, som randrusianerne synes burde blive synliggjort. De tre store institutioner i Kulturhuset, Randers Bibliotek, Museum Østjylland og Randers Kunstmuseum er værter for projektet og åbner nu for indsamling af historier.

Hvilke kvinder synes du burde være repræsenteret i kunsten i Randers?

I 2020 fik Randers sin første skulptur til ære for en navngiven kvinde, forfatteren Karin Michaëlis, som er portrætteret i en buste af billedhuggeren Gudrun Steen Andersen. I år sætter Randers Teater fokus på kogebogsforfatteren Frøken Jensen med et stort teaterstykke, men hvilke andre kvindehistorier ønsker du, bliver fortalt? Giv dit bidrag ved at indsende din historie om en betydningsfuld kvinde – kendt som ukendt – fra Randers til projektet. I løbet efteråret vil kunstneren Ida Kvetny skabe tre nye værker med udgangspunkt i alle de historier, hun modtager. Jo flere, der har lyst til at dele deres historier, jo flere stemmer har kunstneren at tage udgangspunkt i, når hun udvikler de nye værker.

Skulpturer i Augmentet Reality

De nye værker skal opleves digitalt på publikums egne telefoner. Ved at scanne en QR-kode, vil man kunne få en kunstoplevelse frem på telefonskærmen; en levende skulptur vil bevæge sig rundt i billedet på telefonen ved hjælp af teknologien Augmentet Reality; forstærket virkelighed. Tidligere har Ida Kvetny blandt andet lavet såkaldte AR-skulpturer med udgangspunkt i værker fra Statens Museum for Kunsts samling. Når hun til september kan åbne inspirationsbanken fuld af historier om kvinder fra Randers, får kunstneren frit lejde til at fordybe sig i fortællingerne, for at se hvilke hybride væsner, hun kan få til at vokse ud af de mange stemmer, billeder og historier.

De tre nye skulpturer lanceres i Kulturhuset i Randers i begyndelsen af december, hvor et videoværk med udgangspunkt i de tre karakterer også ferniseres.

Sådan bidrager du

Kender du en kvinde fra Randers, som burde have en plads i historien? Send din fortælling til museumsinspektør på Randers Kunstmuseum, Julie Margrethe Nyrup på mail: jmn@randerskunstmuseum.dk. Du kan sende din historie som tekst, videohilsen, lydfil og har du billeder og videoklip af din kvindelige hovedperson, er det meget velkomment. Ved indsendelse giver du tilladelse til at Ida Kvetny må bruge materialet i sit kunstprojekt. Der er ikke garanti for at alle historier vil blive en synlig del af de endelige værker, men Kulturhuset vil i løbet af efteråret også dele så mange som muligt af de enkelte kvinders historier.

Om Ida Kvetny

Ida Kvetny (1980) er en interdisciplinær kunstner. Hun arbejder multimodalt og integrerer AI, AR, VR og klassiske kunstformer i sin praksis. Gennem virtual reality forener Kvetny det digitale med sine malerier og keramikværker og skaber en levende sammensmeltning af teksturer og former. Kvetny arbejder ofte stedsspecifikt og skaber værker til og med de steder hendes kunst skal opleves. Dette blev hun blandt andet også kendt for i DRs dokumentarserie Kunstnerkolonien, hvor hun i 2022 skabte værker inspireret af Fynbomalerne i Faaborg.

Projektet realiseres takket være midler fra Slots og Kulturstyrelsens pulje Bæredygtige museer.