”Vil du trykke på den grønne eller røde knap?”
Filosofi-aftenerne på Randers Bibliotek er alt andet end kedelige. Kom med til en novemberaften i Kulturhuset, hvor bølgerne gik højt – og kom til det sidste arrangement i foredragsrækken mandag den 2. december.
Af Julian Drud Sørensen
”Der er potentialer i det her. Kæmpestore potentialer. Men der er også en række farer (…) For spørgsmålet er: Hvad betyder ordet ’menneske’ egentlig, når vi har teknologi, der på nogle punkter er klogere end os?”
Det er mandag aften, klokken er lidt over 19, og i Kulturhusets sal i Randers sidder cirka 50 mennesker med lyttelapperne slået helt ud. De er kommet for at blive klogere på nye intelligenser – først og fremmest den kunstige, men også menneskets og dyrenes.
Foran dem står filosof Jakob Lovas, og aftenens oplæg er det andet i hans foredragsrække på Randers Bibliotek, hvor han dykker ned i aktuelle emner. Sidste gang handlede det om sociale fællesskaber, og næste gang handler det om klima og energi.
Og Jakob Lovas er overvældet over den store opbakning og entusiasme.
”Det viser, at folk har en kæmpe appetit på filosofi. Måske fordi folk har brug for et sted, hvor de kan diskutere emner, der ikke bare handler om, hvorvidt skatten skal op eller ned. Et sted, hvor de kan forholde sig til noget, der er større end dem selv,” siger han.
Og det sted er Randers Bibliotek. Her er filosofien ikke støvet og kedelig. Tværtimod. Her er filosofien vedkommende, virkelighedsnær – og brugbar. I hverdagen, på arbejdspladsen eller i lokalsamfundet.
Og det er netop ambitionen med foredragene, forklarer Jakob Lovas.
”Hvis det bare er en sludder for en sladder, og så gik der tid med det, så gider jeg ikke. Filosofi er til for at blive brugt,” siger han.
Den røde eller grønne knap?
Efter en time er oplægget slut, men det er arrangementet langtfra. For det efterfølges af en livlig samtalesalon, hvor de fremmødte dykker ned i filosofiske og etiske AI-spørgsmål fra foredragsholderen. For eksempel:
”Hvad ville I gøre, hvis det var jer, der sad med magten i Silicon Valley: Ville I videreudvikle AI, eller ville I afbryde udviklingen? Ville I trykke på den grønne eller den røde knap?”
Straks breder en summen sig i salen. De fleste er enige om at vælge den grønne knap. På én betingelse: At man etablerer en række regelsæt og retningslinjer.
En af de fremmødte er dog uenig.
”Jeg mener, at menneskeheden må turde at sige fra. For hvis menneskeheden står sammen, tror jeg, at den selv kan finde gode løsninger – i stedet for at kaste sig ind i armene på noget, vi ikke kender. Det er for farligt,” siger hun og bliver mødt af flere nik.
Samtalesalonen fortsætter i en hel time, og klokken 21 må Jakob Lovas runde aftenen af – uden at nå omkring alle input og spørgsmål. En aften, som i den grad har sat skub i tankerne – og dermed gjort det, den skulle, forklarer foredragsholderen.
”Filosofi er spændende, fordi det kan forandre os. Det er det, det handler om for mig: At sætte nogle tanker i gang, som forhåbentlig ender med, at folk begynder at handle anderledes. Mit håb er, at folk tager en ide med hjem, som de kan bruge i deres eget liv.”
--
Mandag 2. december holder Jakob Lovas sit sidste oplæg i foredragsrækken på Randers Bibliotek. Arrangementet er fra klokken 19-21 og foregår i Kulturhusets sal. En billet koster 50 kroner og kan købes på bibliotekets hjemmeside, hvor du også kan læse mere om arrangementet.
Heinz Træger, 58 år, funktionsleder på Aarhus Universitetshospital:
”AI er svært at forstå, så jeg synes, det er godt, at han (Jakob Lovas, red.) taler på et niveau, hvor alle kan være med. Det er enormt spændende, og jeg kan bruge meget af det. Jeg arbejder en smule med AI i min hverdag. I det offentlige system begynder vi så småt at skulle bruge den kunstige intelligens. Det er med en vis ærefrygt, men min tilgang er positiv.”