Fremtiden kalder

Samtaler med Clement, Svend og Ghita

Arena Randers, Randers Bibliotek og Clement Kjersgaard inviterer til en minifestival, hvor deltagerne har tid til at fordybe sig i emner som værdier, idealer og fremtidens ståsteder i selskab med Ghita Nørby og Svend Brinkmann. Det hele finder sted lørdag den 5. april.

Ghita, Clement og Svend

Hvad skal vi bære med i ind fremtiden? Vi lever i en tid, der er præget af stor forandring og utryghed, og der er brug for fokus på de væsentlige ting i tilværelsen – både for samtidens og fremtidens generationer.

”Samtalen om værdier og idealer bliver ofte meget abstrakt, forhastet, polariseret eller brutal. Den bliver også konstant overskygget af en nyhedsstrøm, hvor vi bruger TV-tid og spalteplads på at forholde os til dagens udfordringer, ugens overskrifter og månedens katastrofer. Nu vil vi skabe et rum, hvor vi har tid til at fordybe os samtalen om, hvad vi skal holde fast i og forme fremtiden med,” siger Clement Kjersgaard. 

Lørdag den 5. april 2025 kan man opleve Clement Kjersgaard, Svend Brinkmann og Ghita Nørby i Arena Randers og på Randers Bibliotek. Fælles for dagens arrangementer er, at der er god tid til spørgsmål fra salen. Billetter kan bestilles både hos Arena Randers og på Randers Bibliotek. 

Arrangementet bliver samtidig startskuddet til et fremtidigt samarbejde, hvor Clement Kjersgaards forlag, der udgiver nyhedsmagasinet RÆSON historiebladet ÆRA (se: www.raeson.dk/randers). Flere gange om året forvandler Arena Randers og Randers Bibliotek til et slags udvidet forsamlingshus for folket. Formålet er, at mennesker mødes og dykker dybere ned i væsentlige emner med det formål at bidrage til en oplyst fremtid. 

Fortidens styrker og fremtidens værdier

Nutidens unge bliver mødt af en lang række krav fra samfundet. Sådan er vi vant til at høre det: Skynd dig at tage en uddannelse, få et arbejde, skab en familie og vær på alle måder til samfundets bedste – helst så vi kan se det på bundlinjen hurtigst muligt. 

”Jeg oplever i disse år et kæmpe svigt fra de ældre generationer, der bliver ved med at gentage nogle bestemte krav ud fra en bestemt politisk, samfundsmæssig og økonomisk logik. Samtidig har mange børn og unge svært ved at finde sig til rette i et samfund, hvor de ikke ved, hvad de skal orientere sig mod. Derfor er der et enormt behov for at diskutere, hvilke værdier og idealer vi skal sikre – og at de unge selv definerer rammerne for deres fremtid,” siger Clement Kjersgaard.

I den anledning inviterer arrangørerne til en generationsdebat på biblioteket med bl.a. Svend Brinkmann. Det er også på Biblioteket, at Ghita Nørby vender blikket mod H. C. Andersens forfatterskab som eksempel på en formidling af evigt aktuelle spørgsmål, der med sikkerhed også bliver kendt af de kommende generationer. 

Clement Kjersgaard runder selv minifestivallen af med et foredrag om Danmarkshistorien fra 1945 til 2045 i Arena Randers, hvor han funderer over, hvordan vi er til stede i livet og nutiden – og hvad vi skal holde fast i, når fremtiden kalder.

Program

10.00 Morgensang fra højskolesangbogen på Biblioteket med Svend Brinkmann

Kom til morgensang på Randers Bibliotek i selskab med Svend Brinkmann, kor og pianist.

 

10.30 Pause med tid til transport og/eller kaffe i Arena Randers

Hvis man deltager i morgensang på Randers Bibliotek, har man en time til transporten fra biblioteket til det første arrangement i Arena Randers. Man skal selv stå for transporten, der cirka tager fem minutter i bil, 10 minutter på cykel og 30 minutter på gåben.

 

11.30 Interview med Svend Brinkmann i Arena Randers

Hvad skal vi stå fast på, når verden forandrer sig? Det moderne samfund stiller store krav om fleksibilitet, omstillingsparathed og udvikling. Er det fornuftigt, eller skal vi måske flytte vores fokus? Oplev Clement Kjersgaard i en åben samtale med Svend Brinkmann om det foranderlige samfund og det meningsfulde i tilværelsen. 

 

12.30 Pause med mulighed for frokost i Arena Randers 

Der er mulighed for at strække ben og eventuelt købe frokost i caféen i Arena Randers. 

 

13.15 Interview med Ghita Nørby i Arena Randers

I de forløbne 70 år har danskerne været vidne til Githa Nørbys fantastiske karriere. Hun har været modig, eventyrlysten og nærmest frygtløs i de valg, hun har truffet. Clement Kjersgaard dykker ned i skuespillerindens livsvisdom og kritiske stillingtagen til virkeligheden. Der bliver god tid til spørgsmål fra publikum. 

 

14.15 Pause med tid til transport til Randers Bibliotek

Hvis man deltager arrangementerne i Arena Randers, har man en time til transporten fra arenaen til næste arrangement på Randers Bibliotek. Man skal selv stå for transporten, der cirka tager fem minutter i bil, 10 minutter på cykel og 30 minutter på gåben.

 

15.15 Ghita Nørby om H. C. Andersen på Randers Bibliotek

I snart 200 år har hele verden elsket, fortolket, genlæst og formidlet H. C. Andersens værker. Der er ingen tvivl om, at fremtidens generationer også vil kende hans navn og eventyr. Hvad var det, han kunne, der trækker tråde så langt ind i fremtiden? Nyd et foredrag om den evigt aktuelle forfatter af en af hans mest dedikerede fans, Githa Nørby. 

 

16.00 Sange fra højskolesangbogen med Ghita Nørby på Randers Bibliotek

Kom til eftermiddagssang på Randers Bibliotek i selskab med Githa Nørby, kor og pianist.

 

16.45 Generationsdebat med Svend Brinkmann og de unge på Randers Bibliotek

Nutidens unge bliver mødt af en lang række krav fra samfundet. Skynd dig at tage en uddannelse, få et arbejde, skab en familie og vær på alle måder til samfundets bedste – helst så vi kan se det på bundlinjen hurtigst muligt. Svend Brinkmann tager en snak med de unge om forventninger og tro på fremtiden. 

 

18.15 Pause med tid til transport til Arena Randers 

Hvis man deltager i generationsdebatten på Randers Bibliotek, har man nu tre kvarter til transport fra biblioteket til Arena Randers. Man skal selv stå for transporten, der cirka tager fem minutter i bil, 10 minutter på cykel og 30 minutter på gåben. Der er mulighed for at købe en let aftensmad i caféen i caféen i Arena Randers. 

 

19.00 Foredrag med Clement Kjersgaard – en rejse i Danmarkshistorien 1945 til 2045 

Vi lever i en opbrudstid, hvor vores verdensforståelse vakler, og hvor vi ikke må bilde os ind, at de gode gamle dage kommer tilbage. Hvordan forholder vi os til en fremtid, som mange møder med stigende bekymring og frygtsomhed? Clement Kjersgaard funderer over, hvordan vi er til stede i livet og nutiden, og hvad vi skal holde fast i, når fremtiden kalder.