- Date
- Tid
- 18:30 - 21:00
- Pris
- Køb billet: 60 DKK
- Sted
- Langå Bibliotek, Byrrådssalen
- Bibliotek
- Langå Bibliotek
- Adresse
-
Bredgade 4
8870 Langå
Danmark
Niels-Birger Danielsen er journalist og historiker. Han fortæller historien om, hvad der skete, om tysk politis store afhængighed af danske håndlangere og om en uhyggeligt effektiv stikker i tysk tjeneste.
I denne omgang dykker han ned d. 20. februar 1945, hvor to unge frihedskæmpere fra Langåegnen (18-årige maskinlærling Preben Lytken Madsen og den 20-årige kontorelev Svend Egon Nielsen) gik i en fælde på baneterrænet ved Langå, som Gestapo-stikkeren Arne Pedersen havde stillet for dem. De to sabotører blev få uger efter skudt i Ryvangen. Arne Pedersen blev i 1949 henrettet i Undallslund Plantage ved Viborg efter dødsdom ved alle tre retsinstanser.
I år er det 80 år siden Danmarks befrielse, som med dette foredrag skal markere, hvor nådesløs frihedskampen var lige til det sidste, og hvad den kostede af ofre.
Flere detaljer om foredraget:
Langt ud på aftenen den 20. februar 1945 sneg den 18-årige maskinlærling Preben Lytken Madsen og den 20-årige kontorelev Svend Egon Nielsen sig ud på baneterrænet ved Langå. De skulle foretage en sabotage mod en kølebil med fødevarer til den tyske Værnemagt, men pludselig blev en række stærke projektører tændt. De unge mænd var omringet af en hel deling tyske soldater og havde ingen chance for at komme væk. Det skete, fordi skolelærer Arne Pedersen, agent for det tyske hemmelige politi Gestapo, opholdt sig på Bjerringbro-egnen, hvor han var opvokset. Om morgenen havde han fået et brev om, at to unge mænd var på vej fra Skive for at sabotere en kølebil. Det lykkedes ham at finde frem til de to frihedskæmpere ved hovedvejen. Læreren havde erfaring med unge mennesker - var god til at vinde tillid og få folk til at tro, at han selv var frihedskæmper. Arne Pedersen inviterede de to unge på frokost på en restaurant i Bjerringbro. De fortalte ham det hele, hvorefter læreren fra en telefonboks ringede til Gestapo. Blot tre uger senere, den 13. marts, blev Preben Lytken Madsen og Svend Egon Nielsen henrettet i Ryvangen i København efter tysk krigsretsdom. For Arne Pedersens vedkommende var det ikke første gang. Han havde været lærer i Sønderborg, men var blevet nødt til at flytte fra byen, fordi han risikerede at blive likvideret. Han havde stukket en gruppe kolleger, der var sabotører. Én af lærerkollegerne blev henrettet i Ryvangen.