TEMA trivsel

Biblioteker fremmer trivsel på mindst 38 forskellige måder

Du får det godt af at gå på biblioteket. Indtil for ganske nylig var det kun en antagelse, men nu bekræfter en ny undersøgelse, at biblioteket spiller en vigtig rolle for danskernes trivsel og livskvalitet.

Af Marie Have Qvist

Tags

trivsel
Unge spiller et spil på Randers Bibliotek

”Biblioteket er et fantastisk sted. Jeg føler altid, jeg får en god oplevelse, når jeg er her.”

”Arrangementerne er blevet en god inspiration, og det har gjort mig nysgerrig på andre aktiviteter.”

”Det bedste er, at biblioteket er noget, vi kan gøre som familie. Alle får noget ud af det, og vi gør noget sammen.”

Det er nogle af de udtalelser, der er indsamlet i forbindelse med forskningsprojektet ”Biblioteker fremmer trivsel”. De foreløbige resultater viser, at biblioteket både fungerer som et levende mødested og som et sted, der konstant udvikler sig for at imødekomme borgernes og samfundets behov.

”På baggrund af respondenters svar kan vi allerede nu bekræfte, at bibliotekerne fremmer trivsel på mindst 38 forskellige dimensioner. Biblioteket er en mangefacetteret kilde til velvære for langt de fleste af de deltagere, vi har talt med”, fortæller Hans Henrik Knoop, psykolog og lektor ved Aarhus Universitet og videnskabelig konsulent på forskningsprojektet.

Det er Holstebro Bibliotek, Viborg Biblioteker, Randers Bibliotek og Aarhus Universitet med Det Nationale Videncenter for Positiv Psykologi, der står bag forskningsprojektet. Den endelige konklusion bliver fremlagt på en konference i Randers i januar 2026. 

31 millioner gæster tager ikke fejl 

Biblioteket er ikke kun et sted for bøger – det er en unik ramme for fællesskab og trivsel. Det understreger Randers Biblioteks kulturformidler Mai Kordelin Paulsen, der er projektleder for ”Biblioteket fremmer trivsel”. Hun fremhæver, hvordan projektet giver værdifuld indsigt i bibliotekets udviklingsmuligheder:

”Undersøgelsen viser, at biblioteket er en hjørnesten i vores fællesskab og spiller en vigtig rolle for danskernes trivsel. Mange af vores brugere betragter det som et samlingssted og et frirum, hvor de kan mødes, opleve samhørighed og finde mening.”

Mai Kordelin Paulsen påpeger, at bibliotekets særlige rolle som social og kulturel institution bliver tydelig i projektets resultater.

”Vi insisterer på at give plads til demokratisk samtale, og vi sætter mennesket i centrum. Biblioteket er som landsbyen i den store by – et sted, hvor fællesskabet styrkes, og hvor alle kan føle sig hjemme. Med projektet får biblioteket også værdifuld viden om, hvad borgerne ønsker og har behov for,” siger hun og fortsætter:  

”Brugerne efterspørger flere kreative workshops, fællessang og lignende aktiviteter – ting, der bringer mennesker sammen og skaber nye fællesskaber. Denne indsigt gør os i stand til at udvikle biblioteket, så det fortsat kan være relevant og nærværende.”

Med over 31 millioner gæster årligt er folkebibliotekerne blandt de mest besøgte kulturinstitutioner i Danmark, og undersøgelsen bidrager givetvis til forståelsen for bibliotekernes popularitet.

En solid borg i udvikling 

Både i Holstebro, Viborg og Randers er der stor begejstring på bibliotekerne over den omfattende opbakning til undersøgelsen. De mange besvarelser og interviews viser klart, at mennesker har lyst til at engagere sig i samtalen om trivsel og fællesskab. Det arbejde, der nu er gjort, er dog blot første skridt:

”Vi er stolte af resultaterne, men vi hviler ikke på laurbærrene,” siger Hans Henrik Knoop og uddyber: 

”Biblioteket skal fortsat være en solid borg, der udvikler sig sammen med samfundet. Det er den eneste måde, hvorpå vi kan sikre, at biblioteket også i fremtiden er et sted, der fremmer både fællesskab og livsglæde.”

På trods af knap 900 besvarede spørgeskemaer og et halvt hundrede dybdegående interviews, er undersøgelsen ikke slut endnu. Derfor håber projektgruppen, at endnu flere borgere er klar til at besvare spørgsmål om deres forhold til biblioteket i den kommende tid.

Projektet ”Biblioteker fremmer trivsel” er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen. Den endelige rapport med en dybdegående indsigt i, hvordan biblioteker bidrager til danskernes trivsel og fællesskab, forventes at være tilgængelig fra januar 2026.