Har du det godt?
Randers Bibliotek sætter spot på trivsel. Meget tyder på, at bibliotekerne er med til at forbedre vores trivsel. Men hvorfor – og hvordan? Randers Bibliotek dykker ned i et tema, der berører os alle
Af Julian Drud Sørensen
Er der en positiv sammenhæng mellem folkebibliotekernes tilbud på den ene side og den enkeltes trivsel på den anden? Med andre ord: Betyder bibliotekerne noget for, hvordan vi helt grundlæggende har det?
Siden foråret har Randers Bibliotek – i samarbejde med bibliotekerne i Viborg og Holstebro samt Det Nationale Videnscenter for Positiv Psykologi – beskæftiget sig med projektet Biblioteker fremmer trivsel, som belyser netop dét spørgsmål.
Og meget tyder på, at svaret er ja: Bibliotekerne har en betydelig og positiv effekt på vores velbefindende.
Det forklarer Hans Henrik Knoop, der er lektor i pædagogisk psykologi ved Aarhus Universitet og videnskabelig konsulent på forskningsprojektet.
”For mange mennesker er biblioteket et trygt, inspirerende og socialt mødested, hvor der er mulighed for at fordybe sig. Moderne biblioteker tilbyder også forløb og events, som ligger langt ud over, hvad man traditionelt har forbundet med biblioteket. Derfor er biblioteket for mange et fast holdepunkt i en foranderlig tid – og en mulighed for at åbne for nye kilder til trivsel,” siger han og fortsætter:
”I det her projekt undersøger vi, i hvilket omfang biblioteksbrugere oplever specifikke kilder til trivsel i deres møde med biblioteket. Vi forventer, at det vil give os en lang række indsigter, som kan være til gavn for udviklingen af fremtidens biblioteker."
En del af løsningen på trivselskrisen
Også ifølge Mai Kordelin Paulsen, som er projektleder og formidler ved Randers Bibliotek, rummer bibliotekerne et kæmpe potentiale, når det kommer til trivselsaspektet.
”Biblioteket er på mange måder en hjørnesten, et kultur- og oplysningskraftscenter, der spiller en helt afgørende rolle i forhold til at befordre gode, meningsfulde menneskeliv. Vi kan bringe mennesker sammen i fællesskaber, bringe dem i bevægelse og give dem adgang til de store fortællinger, der binder os sammen. Og jeg tror, at det er et væsentligt bidrag til løsningen på den trivselskrise, som vi på mange måder befinder os i,” siger hun.
Men det er stadig svært at sige, hvorfor – og hvordan – folkebibliotekerne helt konkret er med til at fremme trivslen hos borgerne. Og det er netop de spørgsmål, der nu skal granskes, forklarer Mai Kordelin Paulsen.
”Vi synes, ser, mærker, fornemmer og føler, at biblioteket fremmer trivslen, men vi kan endnu ikke sige, hvilken rolle bibliotekerne helt konkret spiller. Vi mangler et sprog for den trivselsfremmende værdi. Så hvorfor får vi det bedre af at bruge biblioteket? Og hvordan? Det går vi nu i gang med at undersøge.”
Ha’ det godt
Arbejdet er allerede i gang, og det fortsætter gennem resten af 2024 og hele 2025. Et arbejde, der også ville kunne ses og mærkes, når man besøger både Hovedbiblioteket og bibliotekerne i Dronningborg, Kristrup og Langå.
Blandt andet i form af en lang række velkendte tilbud som litteraturformidling, rum til fordybelse, events og ikke mindst fællesskaber som bogcafeer, samtalesaloner, fællesspisninger, fælleslæsning og fællessang, som alle vil have den gode trivsel i fokus.
Derudover byder efteråret på foredrag med blandt andre Kristian Leth, Emma Holten og Hans Pilgaard, der alle – på hver sin måde – kredser om trivselstemaet. Et tema, der på Randers Bibliotek får den simple titel Ha’ det godt.
Vil du være med i undersøgelsen?
Endelig kan man blive mødt af spørgeskemaundersøgelser på biblioteket, og det vil også være muligt at deltage i en interviewundersøgelse, der dykker endnu længere ned i temaet.
Svarene skal bruges til at skabe klarhed – og forandring, forklarer projektleder Mai Kordelin Paulsen.
”I sidste ende er formålet at skabe et endnu bedre bibliotek – og på den måde fremme trivslen. Når vi ved, hvad der virker, kan vi skabe nye, bedre tilbud – og aktivere nye målgrupper,” siger hun og tilføjer, at man er velkommen til at kontakte hende, hvis man ønsker at deltage i interviewundersøgelsen.
Det kan man gøre på 87 10 68 37 eller mkp@randersbib.dk.
Projektet Biblioteker fremmer trivsel er støttet med midler fra Slots- og Kulturstyrelsen og løber frem til januar 2026.
Mere om temaet
Trivsel er et udtryk for et velbefindende, der giver det enkelte menneske følelsen af overskud, gåpåmod, handlekraft og glæde ved livet. Sådan lyder en af de mange definitioner på trivsel. Men hvordan opnår man det – og hvad skal der til, for at man har det godt? Randers Bibliotek undersøger, hvordan biblioteket kan bidrage til menneskers trivsel – og byder ind med foredrag, litteratur, viden, rum til fordybelse, events og fællesskaber. Det sker under temaet Ha’ det godt, som du kan læse mere om på temasiden om trivsel.